Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
επιστήμηΟι επιστήμονες βρήκαν επιτέλους που οφείλεται το deja vu.

Οι επιστήμονες βρήκαν επιτέλους που οφείλεται το deja vu.

Η επιστήμονες βρήκαν μια καινούργια εξήγηση για ένα από τα περίεργα φαινόμενα του εγκεφάλου, το deja vu ή αλλιώς προμνησία. Ο Σκωτσέζος καθηγητής, Ακίρα Ο’ Κόνορ, πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο είναι απλά ένα τέχνασμα του εγκεφάλου.

1

© Warner Bros.

Για να αποδείξει την θεωρεία αυτή, ο Δρ Ο’ Κόνορ πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων που περιείχαν την τεχνητή πρόκληση deja vu. Για τον σκοπό αυτό, είπε στους συμμετέχοντες μια σειρά από λέξεις που συνδέονταν με μια κοινή ρίζα, αλλά παρέλειπε σκόπιμα την έννοια. Για παράδειγμα, στην σειρά μαξιλάρι, κρεβάτι, νύχτα, παρέλειψε την λέξη ύπνος.

Αμέσως, μετά οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες, αν είχαν ακούσει το γράμμα “υ”, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Στην συνέχεια, όμως, όταν τους έκαναν την ίδια ερώτηση, οι συμμετέχοντες απάντησαν κυρίως, ότι άκουσαν την λέξη “ύπνος.” Άρχισαν να σκέφτονται, ότι είχαν πραγματικά ακούσει αυτή την λέξη, γιατί είναι μια λογική απόρροια των λέξεων. Ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων παρερμήνευε τις ίδιες τις αναμνήσεις του, κάνοντάς τους να αισθανθούν ένα ισχυρό deja vu εκείνη την ώρα.

2

© Columbia Pictures Corporation

Μια μαγνητική τομογραφία έδειξε, ότι υπεύθυνες για αυτό το φαινόμενο είναι οι ενεργές περιοχές του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για την λήψη αποφάσεων και όχι οι μνήμες.

Ο Δρ Ο’ Κόνορ υπέθεσε, ότι αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για το deja vu, γιατί παρακολουθούν τους αναμνήσεις μας και ψάχνουν να βρουν σφάλματα. Όταν βρίσκουν μια ανακολουθία, ενεργοποιούνται αμέσως, ενώ βιώνουμε μια απόκοσμη αίσθηση, ότι αυτό μας έχει συμβεί ξανά.

6180305-111-1471854929-650-3446bcc1b0-1471955731

© zugem.blogspot.com

Ένας άλλος ερευνητής, ο Στέφαν Κόχλερ, από τον Καναδά πιστεύει, ότι μπορεί να υπάρχει μια σύγκρουση στον εγκέφαλο την ώρα που βιώνουμε το deja vu.

Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει ακόμα να ερευνηθούν, αλλά αν ισχύουν αυτά τα ευρήματα, τότε το φαινόμενο του deja vu θα καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει, ότι ο εγκέφαλός μας ελέγχει την ποιότητα των αναμνήσεών μας και ψάχνει για ανακολουθίες ανάμεσα στο τι πραγματικά θυμόμαστε και τι νομίζουμε, ότι θυμόμαστε.

Πηγή: iflscience.com

 

Τα πιο σημαντικά