Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ψυχική υγείαΝαρκισσιστές, εθισμένοι και με ψυχικές διαταραχές όσοι βγάζουν πολλές σέλφι καθημερινά.

Ναρκισσιστές, εθισμένοι και με ψυχικές διαταραχές όσοι βγάζουν πολλές σέλφι καθημερινά.

Η αυξανόμενη μόδα με τις σέλφι φωτογραφίες συνδέεται με συνθήκες ψυχικής υγείας, που εστιάζουν στην εμμονή ενός ατόμου με την εμφάνιση του.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Δρ Ντέιβιντ Βιλ: “Δυο στους τρεις από το σύνολο των ασθενών που έρχονται να με δουν με Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας, αφού μετά την κυκλοφορία κινητών με φωτογραφική κάμερα νιώθουν την υποχρέωση να βγάζουν συνέχει σέλφι και να τις δημοσιεύουν.”

“Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίσει τους λόγους της καταναγκαστικής συμπεριφοράς του και στην συνέχεια να μάθει να το ελέγχει”, συνεχίζει.

Ένας έφηβος από την Αγγλία προσπάθησε να αυτοκτονήσει, επειδή δεν μπορούσε να βγάλει την τέλεια σέλφι. Ο Ντάνι Μπόουμαν είχε τόσο μεγάλη εμμονή με το να βγάλει την τέλεια σέλφι, που περνούσε 10 ώρες την ημέρα, βγάζοντας 200 σέλφι. Απογοητευμένος από τις αποτυχημένες προσπάθειες να βγάλει την τέλεια σέλφι προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά ευτυχώς τον έσωσε τη μαμά του.

“Ήμουν σε μια συνεχή αναζήτηση για την τέλεια σέλφι και όταν είδα, ότι δεν μπορούσα να το πετύχω, ήθελα να πεθάνω. Έχασα τους φίλους, την εκπαίδευσή μου, την υγεία μου και σχεδόν την ζωή μου”, ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ντάνι θεωρείται ο πρώτος έφηβος στην Αγγλία που είναι εθισμένος στις σέλφι και κάνει θεραπεία για να θεραπεύσει τον εθισμό του στην τεχνολογία.

Το μεγάλο πρόβλημα με την άνοδο του ψηφιακού ναρκισσισμού είναι, ότι πιέζει πάρα πολύ τους ανθρώπους να επιτύχουν ανέφικτους στόχους. Το θέλεις να μοιάσεις σε ένα μοντέλο είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του και όταν δεν είσαι αποφασισμένος να προσπαθήσεις πολύ γι’ αυτό, τότε καλύτερα να μειώσεις τις φιλοδοξίες σου. Ίσως, αυτή η εκδήλωση ναρκισσισμού να είναι μια στρατηγική για την αντιστάθμιση της χαμηλής αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, όταν οι προσπάθειες αυτές ανταμείβονται και επιβραβεύονται από τους άλλους διαιωνίζουν την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και διαιωνίζουν τις ναρκισσιστικές αυταπάτες.

Ο εθισμός στις σέλφι έχει θορυβήσει τους ψυχιάτρους και στην Ταϊλάνδη. “Το να δίνεις μεγάλη σημασία στις δημοσιευμένες φωτογραφίες, ελέγχοντας ποιος τις βλέπει και τι σχολιάζει, ελπίζοντας να αρέσουν σε όσους περισσότερους γίνεται, είναι ένα σύμπτωμα του εθισμού στις σέλφι”, αναφέρει ο Panpimol Wipulakorn από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας της Ταϊλάνδης

Η λέξη σέλφι ανακηρύχθηκε “λέξη της χρονιάς για το 2013” από το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης.

[ Disclose TV].



Τα πιο σημαντικά