Οι επιστήμονες δίνουν οριστική απάντηση σχετικά με τη βλάβη από το «σπάσιμο» των αρθρώσεων

25 Αυγούστου, 2016 6:21 ΜΜ
More videos

Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Ντέιβις των Ηνωμένων Πολιτειών έθεσαν ως στόχο τους να μάθουν το αντίκτυπο που έχει η συνήθεια σπασίματος (ή αλλιώς το γνωστό σε όλους κρακ) των δακτύλων στις αρθρώσεις. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως είναι επιβλαβές.

Τι συμβαίνει πραγματικά στις αρθρώσεις;

Με απλά λόγια, η άρθρωση είναι ένα σημείο που συνδέονται δύο οστά σε ένα θυλάκιο γεμάτο με υγρό. Όταν κάνουμε «κρακ» τα δάχτυλά μας, ο χώρος μεταξύ των οστών μας επεκτείνεται, το αρθρικό υγρό δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό, η εσωτερική πίεση πέφτει και εμφανίζεται μια φούσκα γεμάτη με αέριο. Ο ήχος που ακούμε ως εκ τούτου είναι το σπάσιμο της φούσκας όταν σκάει.γ

© University of Alberta

Στη δεύτερη εικόνα μπορείτε να δείτε το κενό λόγω της επέκτασης της άρθρωσης.

Ο ακτινολόγος Robert D. Boutin και ο χειρούργος Robert Szabo ανέλυσαν τα δεδομένα από 40 θέματα δοκιμής. Οι 30 είχαν την συνήθεια να «σπάνε» τις αρθρώσεις τους ενώ τα άλλα 10 άτομα δεν το είχαν κάνει ποτέ (τουλάχιστον όχι σκόπιμα).

Όπως αποδείχθηκε, το πλάτος της άρθρωσης αυξάνεται με την κίνηση αυτή που σημαίνει πως είναι ένα είδος προθέρμανσης για τις αρθρώσεις. Θα μπορούσε να είναι μια καλή τακτική πρόληψης για κοινές ασθένειες αλλά αυτή η περίπτωση δεν έχει ερευνηθεί ακόμη.

Η δοκιμή έδειξε επίσης πως οι άνθρωποι στους οποίους αρέσει να κάνουν κρακ τα δάχτυλά τους δεν υποφέρουν από οίδημα, αρθρίτιδα ή άλλες κοινές ασθένειες.

Ωστόσο, παρόλα τα πλεονεκτήματα αυτής της συνήθειας, θα πρέπει να θυμόμαστε πως μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα νεύρωσης.

Και φυσικά πως είναι αρκετά ενοχλητικό για τους άλλους γύρω μας.

veja.abril

Ακολουθήστε μας στο facebook: