Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΕπιμένει ξανά ο Φίλης: «Δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος, μόνο Νότια Αλβανία»

Επιμένει ξανά ο Φίλης: «Δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος, μόνο Νότια Αλβανία»

«Υπάρχει βορειοηπειρωτικός αλυτρωτισμός κατ’επάγγελμα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει θέμα αλλαγής των συνόρων. Θέτει όμως θέμα προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας της Νότιας Αλβανίας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Νίκος Φίλης απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ράμα-Μπερίσα και αρκέστηκε στο να πει: «Ο εθνικισμός σε μια χώρα συχνά παρασύρει και τις ηγεσίες».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη γραμμή της κυβέρνησης αναφορικά με τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα λέγοντας πως «έχει μια σταθερή γραμμή, προσπαθεί να οικοδομήσει τις σχέσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου. Έχει πετύχει να διασφαλιστεί η αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο. Πρέπει η οξύτητα πολιτικών δηλώσεων να την αναζητήσουμε στην προσπάθεια να ανοικοδομηθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Για την αντίδραση της κυβέρνησης στην υπόθεση Κατσίφα, ο κ. Φίλης είπε: «η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με πράξη και με λόγια. Θα προσπαθήσουμε να δούμε τι έχει γίνει» και για την κηδεία ανέφερε πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη και οι άνθρωποι που ήταν εκεί «δεν είχαν σχέση με τις φωνές που δημιούργησαν πρόβλημα και είπαν συνθήματα όπως: η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική θα επιστρέψουμε και θα τρέμει η Γη».

«Δεν θέτει θέμα αλλαγής συνόρων η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης και για ακόμα μία φορά είπε πως δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος αλλά Νότια Αλβανία.

«Δεν πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση πολιτών χωρίς προφανή αιτία» είπε ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στον «έλεγχο» που έκαναν μέλη του Ρουβίκωνα σε αστυνομικούς.

«Δεν θεωρώ πως ο Ρουβίκωνας είναι το πρόβλημα της ασφάλειας της χώρας, είναι ευτελές» είπε ο κ. Φίλης και ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει «δημοκρατική αστυνομία που βάσει νόμου θα ασκεί τα καθήκοντά της».

«Αν για κάτι που δεν μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση είναι το πλαίσιο δημοκρατικών ελευθεριών που έχει καθιερώσει. Διασφαλίσαμε ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας», είπε.

Δείτε το βίντεοΤα πιο σημαντικά