Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΕπιμένει ο Ντιμιτρόφ: «Είμαστε Μακεδόνες και μιλούμε μακεδονικά»

Επιμένει ο Ντιμιτρόφ: «Είμαστε Μακεδόνες και μιλούμε μακεδονικά»

Απανωτά είναι τα «χαστούκια» από τους σκοπιανούς αξιωματούχους, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία τη συμφωνία των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία τη συμφωνία των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία» και ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, απανωτά είναι τα «χαστούκια» από τους σκοπιανούς αξιωματούχους.

Μετά τους πανηγυρισμούς Ζάεφ για την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και τις συνεχείς αναφορές περί «μακεδονικής ταυτότητας», σειρά είχε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι μακεδονική», «ξεχνώντας» κι αυτός τον γεωγραφικό προσδιορισμό που επικυρώθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η ελληνική κυβέρνηση.

Η «Μακεδονία» μπορεί να γίνει επίσημα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019, αν όλες οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, δήλωσε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, επιμένοντας πως «είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι μακεδονική».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα European Western Balkans, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε λόγο για «τεχνική διαδικασία η οποία σχετίζεται με την τήρηση των υποχρεώσεών μας στη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα.

«Θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα και μετά θα αναθεωρήσουμε το σύνταγμα… Μόλις ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες, θα μπορούμε να υπογράψουμε τα πρωτόκολλα ένταξης, που θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο και τα άλλα κοινοβούλια και κράτη – μέλη (του ΝΑΤΟ). Αν όλα πάνε καλά, η «Μακεδονία» μπορεί να γίνει επίσημα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή ότι οι σκοπιανοί πολίτες θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς διαφυλάττει την ταυτότητα και τη γλώσσα. «Είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι Μακεδονική» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Άφησε, δε, αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, καλώντας την να αναγνωρίσει «την ιστορική ευκαιρία και την ιστορική στιγμή». «Αν όλοι σκεφθούμε περισσότερο τη χώρα και λιγότερο το πολιτικό μας μέλλον, τότε θα έχουμε ένα πολύ επιτυχές δημοψήφισμα» υποστήριξε.

Τα πιο σημαντικά