Επίδομα 700 ευρώ τον μήνα για όσους έμειναν χωρίς δουλειά λόγω κορωνοϊού

20 Αυγούστου, 2020 8:18 ΜΜ
More videos

Επίδομα κορωνοϊός: Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης για όσους δεν δούλεψαν εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός έχει «χτυπήσει» σκληρά τις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει» φέτος το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας με τις οικονομικές απώλειες να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από 70%.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι τι θα γίνει με τους χιλιάδες εποχικούς εργαζομένους που φέτος δεν εργάστηκαν, ενώ στον οικονομικό σχεδιασμό τους είχαν ότι θα βγάλουν τη χρονιά με τα χρήματα που θα πληρώνονταν από την εργασία του καλοκαιριού. Όπως είναι φυσικό, υπάρχει έντονη ανησυχία για φτωχοποίηση αυτών των εργαζόμενων από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων. Ως πρόταση αξιολογείται θετικά ένα πλάνο επιδοτούμενης κατάρτισης ώστε οι εργαζόμενοι και να απασχοληθούν μέσα στον χειμώνα, αλλά και να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες εν όψει και της επόμενης τουριστικής περιόδου για την οποία υπάρχει η ελπίδα ότι θα είναι διαφορετική από τη φετινή.

Μάλιστα, προβλέπεται το οικονομικό κίνητρο να είναι ισχυρό και να φτάνει τα 700 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται να υπάρξει και πιστοποίηση για τις γνώσεις που θα αποκτηθούν. Παράλληλα, θα γίνουν και άλλες κινήσεις στήριξης προς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, όπως η παράταση του προγράμματος της «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ», η παράταση, επίσης, των αναστολών συμβάσεων κ.ά. svg%3E

Να σημειώσουμε ότι με σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει τους πολίτες ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 56.458 δικαιούχους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα καταβληθεί την Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανεβάζει «το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί για τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία» σε 1.569.589.168 ευρώ «το οποίο αφορά αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 56.458 δικαιούχους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

α) σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων-εργοδοτών τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνός Ιουνίου και Ιουλίου, ύψους είκοσι ενός εκατομμυρίων οκτακοσίων εξήντα μίας χιλιάδων οκτακοσίων δέκα ευρώ (21.861.810€), στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 46.629 svg%3E

β) σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούνιο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους ενός εκατομμυρίου επτακοσίων πενήντα χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (1.750.434€) στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 8.463. svg%3E

γ) σε εργαζόμενους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020, προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους εκατόν ενενήντα τεσσάρων χιλιάδων εκατόν είκοσι οκτώ ευρώ και σαράντα έξι λεπτών (194.128,46) στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 1.366.

Να σημειωθεί ότι με τη νέα πληρωμή που θα γίνει αύριο, το συνολικό ποσό που εχει καταβληθεί για τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία ανέρχεται σε 1.569.589.168 ευρώ το οποίο αφορά αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών».