Επέζησε 16 ώρες κάτω από αναποδογυρισμένο σκάφος στον Ατλαντικό

5 Αυγούστου, 2022 3:12 ΠΜ
More videos

Ένας 62χρονος Γάλλος κατάφερε και επέζησε για 16 ώρες στη θάλασσα χρησιμοποιώντας έναν θύλακα αέρα μέσα στο σκάφος του μετά την ανατροπή του.

Το σκάφος μήκους 12 μέτρων, το οποίο είχε αποπλεύσει από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα, έστειλε σήμα κινδύνου αργά το απόγευμα της Δευτέρας από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η ισπανική ακτοφυλακή βρήκε το αναποδογυρισμένο σκάφος, αλλά λόγω δυσμενών συνθηκών, ταραγμένη θάλασσα και τον ήλιο να έχει δύσει, ο επιβαίνων έπρεπε να περιμένει μέχρι το πρωί.

«Η επιβίωση του άνδρα ήταν αδύνατη», είπαν οι δύτες της ακτοφυλακής. Η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Το σκάφος του έστειλε σήμα κινδύνου στις 20:23 τοπική ώρα τη Δευτέρα, 14 μίλια (22,5 χλμ.) από τα νησιά Σισάργκας, κοντά στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας.

Ένα σκάφος διάσωσης που μετέφερε πέντε δύτες καθώς και τρία ελικόπτερα, ξεκίνησαν για να βρουν και να διασώσουν τον άνδρα, ο οποίος δεν έχει ακόμη κατονομαστεί. Ένας δύτης ανέβηκε στο κύτος του πλοίου για να αναζητήσει σημεία ζωής και ο άνδρας απάντησε με χτυπήματα από το εσωτερικό του σκάφους.

Την επόμενη μέρα, δύο δύτες κολύμπησαν κάτω από το σκάφος για να βοηθήσουν τον ναύτη να βγει, τον οποίο βρήκαν να φοράει στολή επιβίωσης από νεοπρένιο και να είναι βυθισμένος στο νερό μέχρι τα γόνατά του.

Στη συνέχεια, ο άνδρας πήδηξε στο παγωμένο νερό και κολύμπησε κάτω από τη βάρκα προς την επιφάνεια της θάλασσας.

Σε ένα tweet, η Ισπανική Εταιρεία Ναυτικής Ασφάλειας και Διάσωσης ανέφερε: «Κάθε ζωή που σώζουμε είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας».