Η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ιδρύσει μια μονάδα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στη χώρα μας.
Το σχέδιο δραστηριοποίησης της Tesla στη χώρα μας δεν αφορά προς το παρόν κάποια παραγωγική μονάδα, αλλά τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, με την ελληνική κυβέρνηση – και συγκεκριμένα τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη, ο οποίος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρει στην Ελλάδα την εταιρεία του Elon Musk – να επιδιώκει να συνδέσει την εταιρεία με κάποια από τις ερευνητικές υποδομές της χώρας.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, με ιδιαίτερη δραστηριότητα στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ, βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ιδρύσει μια μονάδα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην Ελλάδα.
Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, καθώς η Tesla επιδιώκει να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς για την ίδια όρους, προτού προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Ζητούμενο για την Tesla είναι να διασφαλίσει το μέγιστο όφελος με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση και ρίσκο για την επένδυσή της και, ως εκ τούτου, αυτό που στην παρούσα φάση ζητάει από την κυβέρνηση, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν το ευνοϊκότερο για την ίδια πλαίσιο.
Πλέον, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει στην αμερικανική εταιρεία τις «διευκολύνσεις» που ζητά.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης βρίσκεται και η προσέλκυση R & D τμημάτων ξένων και δυναμικά εξελισσόμενων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δήλωση φωτογραφίζει, μεταξύ άλλων, τις προσδοκίες της κυβέρνησης για την επίτευξη της συμφωνία με την Tesla.
Εξάλλου, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στις συνεργασίες με την αμερικανική κυβέρνηση και επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, όπως άλλωστε διαφάνηκε κατά το ταξίδι Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τη συνάντησή του με τον Ντ. Τραμπ.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να αναφερθεί ότι και ο – ιδιαιτέρως δραστήριος – πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt έχει αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας και στην έρευνα και την εκπαίδευση.
Πάντως, η Tesla έχει ήδη άνθρωπο που μπορεί να της εξηγήσει από πρώτο χέρι πως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα, καθώς ο επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην Tesla Motors, στη Silicon Valley της Καλιφόρνια είναι συμπατριώτης μας.
Πρόκειται για τον Κωστή Λάσκαρη, Chief Motor Designer της Tesla Motors, ο οποίος από το 2012 δουλεύει για τον αμερικανικό κολοσσό.
Ο Κ. Λάσκαρης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ενώ εκπόνησε το διδακτορικό του στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής. Μάλιστα, ήταν εκ των πρωτοπόρων στην ομάδα «Προμηθέας» του ΕΜΠ, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσει αξιοσημείωτη δραστηριότητα.
[news247] [energypress]