Το εντυπωσιακό βίντεο από το Άγιον Όρος και η πραγματική εξήγηση του

16 Δεκεμβρίου, 202111:00 ΠΜ

Ένα στιγμιότυπο κατέγραψε μοναχός του Αγίου Όρους, το οποίο κάνει το γύρο του Διαδικτύου και έχει αφήσει άναυδους τους αναγνώστες.

Το στιγμιότυπο που πραγματικά εντυπωσιάζει χωρίς να ερμηνεύσει, ανήρτησε ο Γέροντας Δαμασκηνός ο Γρηγοριάτης.

Δείτε το βίντεο:

Η εξήγηση του

Σύμφωνά με τα ellinikahoaxes.gr πρόκειται για οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται όταν το φως του ήλιου διαθλάται στα μικροσκοπικά υδροσταγονίδια της ομίχλης. Η εμφάνιση της ανθρωπόμορφης σκιάς οφείλεται στη διακοπή της πορείας του φωτός από αδιάφανο μέσο, εν προκειμένω το σώμα του εικονολήπτη.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό και δεν αποτελεί θεϊκό σημάδι που υποδηλώει τη φανέρωση κάποιας απόκοσμης μορφής. Πρόκειται για το φυσικό, οπτικό φαινόμενο “Βrocken spectre“, το οποίο παρατηρείται όταν η σκιά ενός ανθρώπου αποτυπώνεται από κοινού με τις διαθλάσεις των ακτινών μιας φωτεινής πηγής, όπως ο ήλιος, επί ενός σώματος ομίχλης.

Φωτογραφία ορειβάτισσας με φόντο το οπτικό φαινόμενο Brocken spectre.

Παρακολουθώντας το φαινόμενο σε άλλο, ευκρινέστερο βίντεο, ξεχωρίζουν τα χρώματα του φάσματος λευκού φωτός, το οποίο διαθλάται από τα μικροσκοπικά υδροσταγονίδια που λειτουργούν ως πρίσματα. Ομοίως, ευκρινέστερη γίνεται και η σκιά της εικονολήπτριας.

Το φαινόμενο “Βrocken spectre” ή αλλίως το φάντασμα του Brocken πήρε το όνομά του από την κορυφή Brocken που εντοπίζεται στα υψήπεδα του Χάρτζ στη νότια Γερμανία. Πρώτος φαίνεται να το παρατήρησε ο φυσικός επιστήμονας και λουθηρανός Johann Esaias Silberschlag το 1780.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως στο υπό εξέταση βίντεο δεν εντοπίζεται κάποιο «θείο σημάδι» αλλά ένα φυσικό, οπτικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται Brocken spectre. Το φώς του ήλιου, τα λεπτότατα υδροσταγονίδια και η θέση του προσκυνητή είναι βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις για την εμφάνιση του εν λόγω εντυπωσιακού φαινομένου.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News