Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τον κόσμο να διαβάζει

Οκτώβριος 24, 2017 5:29 ΜΜ
More videos

Η “Rapana” είναι η πρώτη βιβλιοθήκη στο Βάρνα της Βουλγαρίας που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Σήμερα οι ζωές των νέων βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή εποχή και αυτό μειώνει τη δημοτικότητα των βιβλίων μεταξύ αυτής της γενιάς.

Μια ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών (Γιούζτζαν Τούργκεβ, Μπόγιαν Σιμεόνοβ, Ίμπριμ Ασάνοβ, Μαρίγια Αλεξίεβα) αποφάσισαν να κάνουν ό, τι μπορούσαν για να λύσουν, εν μέρει, αυτό το θέμα δημιουργώντας μια βιβλιοθήκη στο δρόμο.

Η Βάρνα είναι μια πόλη που βρίσκεται στην παραλία και συχνά αποκαλείται “Η θαλάσσια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας”. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το επιλεγμένο σχήμα της βιβλιοθήκης μοιάζει με το κέλυφος ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού. Ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τη φύση και τα οργανικά σχήματα. Η εγκατάσταση λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότερες πτυχές της ταυτότητας της πόλης – τη θάλασσα και την αξία της για τους πολίτες της Βάρνας.

Η αφηρημένη κατασκευή ξεδιπλώνεται από ένα μόνο σημείο εστίασης και εξελίσσεται σε ημικύκλιο ενώ παράλληλα δημιουργεί χώρο και ράφια για την τοποθέτηση βιβλίων.

Η “Rapana” σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας τα παραμετρικά εργαλεία σχεδιασμού Rhinoceros 3D και Grasshopper, τα οποία δίνουν στους αρχιτέκτονες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διαφορετικά σχήματα και παραλλαγές. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό, η ομάδα εξέτασε πάνω από 20 παραλλαγές, αλλάζοντας τον αριθμό των κάθετων και των οριζόντιων ξύλινων τεμαχίων και το πλάτος και το ύψος τους.

Καταλήξαμε στον τελικό σχεδιασμό, προσαρμόζοντας τον προϋπολογισμό και την ιδέα της ανοιχτής βιβλιοθήκης, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στους αναγνώστες, καθιστικούς χώρους, καθώς και ένα μικροσκοπικό σκηνικό για τους καλλιτέχνες του δρόμου και τις περιόδους λειτουργίας του lounge.

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία Rhinoceros 3D η κατασκευή χωρίστηκε σε τεμάχια, τα οποία παρήχθησαν με τη χρήση μηχανής CNC από 250 x 125 εκατοστά. Η βιβλιοθήκη του δρόμου χτίστηκε με 240 ξύλινα κομμάτια και η πλήρης χωρητικότητα της βιβλιοθήκης είναι 1500 βιβλία.

[Facebook]