Έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις δηλώσεις Ερντογάν

7 Δεκεμβρίου, 2017 11:36 ΠΜ
More videos

Σε πολύ βαρύ κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ξεκινά σήμερα η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Για την επιδείνωση του κλίματος ευθύνεται προσωπικά ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ΣΚΑΙ μεταξύ άλλων έθεσε εκ νέου θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης, λέγοντας ότι χρειάζεται «επικαιροποίηση».

Η συνέντευξη αυτή και ειδικά τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης προκάλεσαν ταραχή στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό, πως η κυβέρνηση αισθάνθηκε την υποχρέωση να σηκώσει το γάντι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ευθέως στον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας ότι η συνέντευξη Ερντογάν «εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα» ενώ επανέλαβε ότι «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών» και εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε τις αναφορές περί αναθεώρησης ως μη εποικοδομητικές.

Erdogan visit in GR – #livestream #ERT1

O Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα.
Λεπτό προς λεπτό η ιστορική επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη χώρα μας, από την εκπομπή Απευθείας, το #Δελτίο Ειδήσεων στις 12:00 και την έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με τον Panos Haritos.

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Α.Ε. στις Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργικού Επιτελείου σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν και τις αμφιβολίες ως προς τη χρησιμότητά της. Αν κάτι προσδοκούσε η Αθήνα από την επίσκεψη ήταν η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, την οποία έκρινε ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια συγκυρία επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση γενικότερα.

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, πριν καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, έβαλε αρνητική ατζέντα και προδιέγραψε το κλίμα, καθώς θεωρείται δεδομένο πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήσουν αναπάντητα τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Πρακτορείο «Αναντολού» άλλωστε, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο πλήρης σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Έχουν ιδιαίτερη σημασία πάντως όχι μόνον η συγκυρία στην οποία ο κ. Ερντογάν επαναφέρει τα περί αναθεώρησης της Λωζάννης (λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα) αλλά και δύο αποστροφές του που φανερώνουν για πρώτη φορά ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ως τώρα άλλωστε, η αμφισβήτηση της Λωζάνης από τον κ. Ερντογάν είχε ως κύριο αποδέκτη την εσωτερική πολιτική σκηνή στην Τουρκία, στόχο τους κεμαλιστές και έκανε λόγο για μια «κακή συνθήκη» που αποδέχτηκαν ο Κεμάλ και ο Ινονού.

Για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, ο κ. Ερντογάν συναρτά την ανάγκη αναθεώρησης με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή – «η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση», είπε στον Αλέξη Παπαχελά και για πρώτη φορά επίσης η Έλλάδα μπαίνει στο κάδρο της αναθεώρησης . «Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πέρα από το μείζον ζήτημα της αμφισβήτησης της Λωζάνης, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε και σε άλλες προκλήσεις για την Αθήνα. Έβαλε εκ νέου στο τραπέζι μεταξύ άλλων το θέμα της έκδοσης των οκτώ, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι ο Πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί την έκδοσή τους την νύχτα του Πραξικοπήματος, έβαλλε κατά της ελληνικής δικαιοσύνης και χαρακτήρισε τη μειονότητα «ομοεθνείς» του.

Αυτό το τελευταίο προκαλεί ανησυχία για το τι θα πει στη Θράκη, την οποία θα επισκεφτεί την Παρασκευή – αν και για την επίσκεψη αυτή υπήρξε εργώδης προπαρασκευή και υποτίθεται συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές να αποφευχθούν πράξεις και δηλώσεις που θα δυναμιτίσουν το κλίμα. Ο κ. Ερντογάν δεν χρειάζεται να την παραβιάσει, ότι είχε να πει το είπε εκ προοιμίου.

Τζανακόπουλος: Έντονος προβληματισμός και ερωτήματα για τη συνέντευξη Ερντογάν

Την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με γραπτή του δήλωση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου:

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.

Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.

Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Γεννηματά: Αρνητικό προμήνυμα οι δηλώσεις Ερντογάν

Οξύτατα αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΙ, μία μέρα πριν επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι «οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».

«Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης, την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική», συμπλήρωσε.

Η κ. Γεννηματά σχολίασε αιχμηρά τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας πως είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν.

«Κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα – το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας», ανέφερε για την κυβέρνηση η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε:

«Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ Ερντογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δύο χωρών, από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης, όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής.

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση».

Λοβέρδος: Η συνέντευξη Ερντογάν δεν είναι καλός οιωνός

Εντονο προβληματισμό για τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Οι αναθεωρητικές του βλέψεις για την Λωζάνη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Ελπίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση ξέρει τι κάνει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Η συνέντευξη Ερντογάν όμως δεν είναι καλός οιωνός», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην επιμονή του Τούρκου προέδρου για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Κι ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να θυμίσει τις εξευτελιστικές υποσχέσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος, σχετικά με τη δήλωση του Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δηλώσει ότι θα προχωρούσε άμεσα η έκδοση των Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

[enikonomia]