Μια αυτοσχέδια ταμπέλα στέκεται κρεμασμένη στα κατεβασμένα ρολά ενός μαγαζιού. «14:00: Κάθε μέρα σερβίρουμε ζεστό φαγητό για όλους». Μπροστά της, μεγάλα καζάνια κοχλάζουν και άνθρωποι μαζεμένοι περιμένουν να μοιραστούν ένα πιάτο φαγητό. Το πλάνο χωρίζεται στα δύο και μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα προβάλλει μπροστά στα μάτια μας.

Δείτε τις φωτογραφίες από το παρελθόν που είναι πραγματικά αγνώριστος:

gflkybswoaemqow gflkya xeaeeiy stigmiotypo othonis 2024 01 31 18.23.59
stigmiotypo othonis 2024 01 31 18.24.06 stigmiotypo othonis 2024 01 31 18.24.09

Δείτε το βίντεοΤο πόρισμα

«Ο άλλος άνθρωπος», ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας, ελέγχεται για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατηγορείται ότι μαζί με μέλη της οικογένειας του, έχουν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, αποκομίζοντας περίπου 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα, το οποίο επικαλείται το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έπαιρνε χρήματα εις το όνομα του «άλλου ανθρώπου», τα έβαζε σε προσωπικούς λογαριασμούς και έπαιζε σε τυχερά παιχνίδια.

Στο πόρισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Διατάσσουμε τη δέσμευση κάθε περιουσίας ιδίως δε, κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων».
Ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διαχειριζόταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Από το 2020 και για δύο χρόνια, έμπαιναν χρήματα σε λογαριασμό της μητέρας του, που υπήρχε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Γενάρη του 2023, σε ακόμα έναν, στο όνομα του κουνιάδου του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, έχουν εντοπιστεί άλλοι τέσσερις λογαριασμοί, στους οποίους πολίτες κατέθεταν χρήματα για την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος».

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: «Ούτε 10 σεντς δεν έχω πάρει από τον Άλλο Άνθρωπο»

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος κατηγορηματικά αρνείται όλες τις κατηγορίες. Μιλώντας στον Alpha ανέφερε: «Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανένα πρόβλημα και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ.

Είναι πάνω 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, για 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητό, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν. Καλά κάνουν και ψάχνουν. Δεν έχω θέμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Star για το αν έπαιρνε τις δωρεές για να παίξει τυχερά παιχνίδια, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος απαντούσε: «τα χρήματα που δόθηκαν για τον Άλλον Άνθρωπο πήγαν όλα στον Άλλον Άνθρωπο. Η αλήθεια είναι ότι έχω πέσει από τα σύννεφα.

Δεν περίμενα ποτέ μετά από 13 χρόνια καθημερινής δράσης και 20 εκατομμύρια μερίδες φαγητού στην Ελλάδα και το εξωτερικό να βρεθώ σε αυτή τη στιγμή απολογούμενος για όλη αυτή τη δράση. Ούτε 10 σεντς δεν έχω πάρει από τον Άλλο Άνθρωπο».

«Απέχω από τη διαχείρισή της Κοινωνικής Κουζίνας μέχρι να λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη»

Τις πρώτες αντιδράσεις ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση του «Άλλου Ανθρώπου» στην οποία ο Πολυχρονόπουλος έκανε λόγο για προσωρινή απομάκρυνσή του από τη διαχείριση της κοινωνικής κουζίνας, μέχρι να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

«Έχοντας λάβει γνώση των σοβαρών κατηγοριών που αποδίδονται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τόσο σε εμένα, Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, όσο και στη μητέρα μου, Παναγούλα Πολυχρονοπούλου, αλλά και στον γαμπρό μου, Παύλο Τζίτζη, θέλω να δηλώσω ότι άπαντες είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τη θέση μας και τη δράση μας, ενώπιον των αρμοδίων αρχών.

Κατανοώ ότι όλοι σας έχετε εύλογες απορίες και θα θέλατε λεπτομερείς απαντήσεις, αλλά τη δεδομένη στιγμή θεωρώ ότι προτεραιότητα έχει η δικαιοσύνη. Το επόμενο διάστημα, όταν και θα κληθούμε να απαντήσουμε ενώπιόν της, να είστε σίγουροι ότι θα διαλευκανθούν τα πάντα.

Παράλληλα, θέλω να δηλώσω ότι προκειμένου να διευκολύνω το έργο της Κοινωνικής Κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”, θεωρώ αυτονόητο να απέχω το επόμενο διάστημα από τη διαχείρισή της, μέχρι να λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη. Tο μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να δεχτεί η Κοινωνική Κουζίνα είναι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον σκοπό της όσοι τη στηρίζουν καθημερινά και κυρίως οι εθελοντές της.

Όσοι στηρίζετε την Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζετε τόσο τη δράση μας όσο και τον τρόπο που τελείται αυτή καθημερινά. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί.

Εκ μέρους όλων μας, θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση ή ακόμη και θυμό, και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον συνάνθρωπο».

Από στέλεχος πολυεθνικής στις κατσαρόλες του «Άλλου Ανθρώπου»

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Καταπιάστηκε με πολλές δουλειές όμως τα τελευταία χρόνια 25 χρόνια, πριν τη δημιουργία του «Άλλου Ανθρώπου» εργαζόταν στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ.

Το 2009, λίγο πριν μπει στην έκτη δεκαετία της ζωής του, ο Πολυχρονόπουλος απολύεται και για δύο χρόνια προσπαθεί ανεπιτυχώς να βρει δουλειά. Κομβική στιγμή για εκείνον η εικόνα δύο παιδιών να μαλώνουν για ένα μάτσο λαχανικά πάνω από έναν κάδο σκουπιδιών σε μια λαϊκή αγορά που τελείωνε.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε πολλές συνεντεύξεις του, η ιδέα για την Κοινωνική Κουζίνα γεννήθηκε όταν έφτιαξε λίγα τοστ, τα μοίρασε σε ανθρώπους που έψαχναν τροφή στα σκουπίδια και μαζί τα έφαγαν.

Η επίσημη ιστοσελίδα του «Άλλου Ανθρώπου» αναφέρει: ​«Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν πια να αγοράσουν.

Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα να ένιωθαν οι άνθρωποι όταν τους μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό».

Η πρώτη κατσαρόλα γέμισε με τα ρεφενέ λαχανικά στις 6 Δεκεμβρίου του 2011 στα Εξάρχεια. Από το 2015 λειτουργεί χώρος στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τα τρόφιμα. 3.000 γεύματα σε συμπολίτες μοιράζει καθημερινά ο «Άλλος Άνθρωπος» με τους εθελοντές να παραμένουν η ψυχή του εγχειρήματος.

«Δεν έχω καμία πηγή εισοδημάτων. Τρώω κι εγώ από αυτήν την κατσαρόλα, τα τσιγάρα μου τα βγάζω από δω, οι παρέες μου είναι από δω. Το σπίτι του “Άλλου Ανθρώπου” είναι και δικό μου σπίτι, εκεί κάνω μπάνιο, εκεί τρώω πρωινό, εκεί κοιμάμαι, το αυτοκίνητο του “Άλλου Ανθρώπου” χρησιμοποιώ κι εγώ», δήλωνε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος λίγα χρόνια νωρίτερα.

Η βράβευση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, τιμητικές διακρίσεις για τον ιδρυτή του «Άλλου Ανθρώπου». Άμεση ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμά του για προσφορά. Με χρήματα, με τρόφιμα, με προσωπική δουλειά. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο πλάι του Πολυχρονόπουλο για να καθαρίσει λαχανικά, για να μαγειρέψει, για να πλύνει, για να γεμίζει πιάτα με ζεστό φαγητό. Εκατομμύρια οι ωφελούμενοι.

Σε μια ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τον Σεπτέμβριο του 2023, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέδωσε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο.

Ένα επιστέγασμα της κοινωνικής δράσης και προσφοράς του προς τον συνάνθρωπο. Η ίδια είχε μιλήσει για τον ιδρυτή της Κοινωνικής Κουζίνας, τονίζοντας πως η δράση του προσδίδει στην κοινωνική συνύπαρξη ουσιαστικό περιεχόμενο και λειτουργεί ως πρότυπο και παράδειγμα.

Όταν τα πρότυπα καταρρέουν

Εύκολες, δύσκολες διαχωριστικές γραμμές. Συνάνθρωποι μας σε ανάγκη και πρότυπα που καταρρέουν. Πού πρέπει να σταθεί κανείς; Στην πίστη της προσφοράς και της αλληλεγγύης ή στο υπό διερεύνηση μέγα σκάνδαλο; Στο «είναι ίδιοι όλοι» ή στο «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο»;

Η επιλογή της στάσης δεν μπορεί να είναι προκαθορισμένη. Καθείς με τις επιλογές του. Όσα κι αν είπε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος μπορεί να σε αφήνουν παγερά αδιάφορο, είτε γιατί η πίστη σου στην φιλανθρωπία κλονίστηκε, είτε γιατί περιμένεις τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί.

Αν κάτι θα έπρεπε να μείνει, είναι η τελευταία φράση του ίδιου, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του. «Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη πρέπει να μείνουν πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία».