Ένας άνδρας μετέτρεψε άγονη γη σε τεράστιο δάσος μέσα σε 30 χρόνια

6 Αυγούστου, 2022 3:32 ΠΜ
More videos

Ο βιολόγος δρ. Hugh Wilson αναδασώνει την περιοχή Hinewai στη Νέα Ζηλανδία από το 1987 και είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Fools and Dreamers» (ελλ: Ανόητοι και Ονειροπόλοι).

Οταν το 1987 ο βοτανολόγος δρ. Hugh Wilson εγκατέλειψε την τοπική κοινότητα Banks Peninsula στη Νέα Ζηλανδία με σκοπό να μετατρέψει μία άγονη έκταση γης σε δάσος, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό και θυμό το φιλόδοξο σχέδιό του. Κάτι τέτοιο θα έκαναν μόνοι οι «ανόητοι και οι ονειροπόλοι».

Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος θεωρείται τοπικός και εθνικός ήρωας. Ο δρ. Wilson είναι επιβλέπων μίας δασικής έκτασης 1500 εκταρίων, τα οποία βρίθουν από πτηνά και άλλα είδη άγριων ζώων. Ακόμη, εκεί θα συναντήσει κανείς 47 καταρράκτες με μόνιμη ροή. Ο δρ. Wilson απέδειξε ότι η φύση ξέρει καλύτερα και ότι -φυσικά- δεν είναι ανόητος.

Το Hinewai είναι ένα πρόγραμμα οικολογικής αποκατάστασης στην χερσόνησο Banks Peninsula.

Είναι μία ιδιόκτητη έκταση υπό τη διαχείριση του Maurice White Native Forest Trust όμως οι επισκέπτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν πεζοί. Το καταφύγιο Hinewai έχει έκταση 1200 εκτάρια και καταλαμβάνει την νοτιοανατολική πλευρά της χερσονήσου.

Αρχικά, 109 εκτάρια γης αγοράστηκαν από το Maurice White Native Forest Trust το 1987. Έκτοτε η συνολική έκταση έχει αυξηθεί θεαματικά, με την αγορά του Ōtānerito Station το 1991 και μέσω άλλων μεταγενέστερων προσθηκών.

Πρωταρχικός σκοπός του εγχειρήματος ήταν η φυσική αναγέννηση της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Βάση του αποτέλεσε μια στρατηγική διαχείρισης ελάχιστων παρεμβολών – δηλαδή, επιτρέποντας στη φυσική διαδοχή να εξελιχθεί καλύπτοντας με βλάστηση μία περιοχή (σχεδόν όλη δασική) παρόμοια με αυτή που υπήρχε πριν από την εκκαθάριση των δασών από ανθρώπους.

Σκούρα πράσινα θαμνώδη φυτά καλύπτουν σήμερα το ακρωτήριο. Ο Hugh και οι συνεργάτες του απομάκρυναν όλα τα «ξένα» στοιχεία που εμπόδιζαν την επανεγκατάσταση φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

Αυτό σημαίνει ότι απομάκρυναν μερικά «επεμβατικά» εξωτικά δέντρα και μερικά εξαιρετικά απειλητικά ζώα. Κατά τα άλλα άφησαν τα πράγματα ακριβώς όπως είχαν.

Για παράδειγμα, ο σχοίνος είναι ένα μισητό ζιζάνιο στις αγροτικές καλλιέργειες όμως είναι ανεκτός στο Hinewai επειδή εξυπηρετεί ως «στέγαστρο» για τη φυσική αναγέννηση της περιοχής. Φυσικοί διάδρομοι διατρέχουν το καταφύγιο από τη μία άκρη μέχρι την άλλη.

Αυτό επιτρέπει στην άγρια ζωή να περιφέρεται ελεύθερα και ανενόχλητα μέσα στο χώρο.

Ο ίδιος ο δρ. Wilson μετακινείται παντού μόνο με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Δεν μισεί την τεχνολογία, απλά προτιμά να την χρησιμοποιεί μόνο όπου είναι απαραίτητη.

Δείτε το ντοκιμαντέρ: «Άνδρας περνά 30 χρόνια μετατρέποντας άγονη γη σε τεράστιο δάσος (Ανόητοι και Ονειροπόλοι)».