Ενάντια στις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο η Λεπέν

13 Απριλίου, 2022 12:28 ΠΜ
More videos

Η Μαρί Λεπέν δηλώνει ότι είναι αντίθετη στις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο

Η κ. Λεπέν αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν τις μισές ψήφους, ενώ απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες για την εκστρατεία της.

Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρί Λεπέν δήλωσε ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκτός εάν πρόκειται για προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ακροδεξιά πολιτικός θα πολεμήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν για την προεδρία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού πέτυχε το υψηλότερο αποτέλεσμά της στον πρώτο γύρο. Αλλά έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή φέρεται ότι ήταν πολύ κοντά στη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είμαι απόλυτα υπέρ όλων των άλλων κυρώσεων», είπε η κ. Λεπέν.

Στη συνέντευξη στο France Inter Radio, είπε: «Δεν θέλω οι Γάλλοι να υποστούν τις συνέπειες των κυρώσεων» στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η Γαλλία, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εισάγει μεγάλο μέρος του φυσικού της αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας το για οικιακή και εμπορική ενέργεια. Όμως η κ. Λεπέν έχει επικριθεί από τους αντιπάλους της για την προηγούμενη υποστήριξή της στη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν. Προηγουμένως φαινόταν να υποστηρίζει την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και το 2017 ζήτησε την άρση των διεθνών κυρώσεων για το θέμα. Το 2014, όταν η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, το πολιτικό της κόμμα έλαβε δάνειο από ρωσική τράπεζα με υποτιθέμενους δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Η κ. Λεπέν δικαιολόγησε τις προηγούμενες παρατηρήσεις της λέγοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν μια διαφορετική κατάσταση από την τρέχουσα εισβολή στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την υποστήριξή της στον κ. Πούτιν ως αντανάκλαση της ευρύτερης φιλοδοξίας της για έναν «πολυπολικό» κόσμο, αναφέρει το Reuters.

Παρά το γεγονός ότι έχει αμβλύνει τη στάση της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα εθνικιστικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να θεωρείται αντίθετη προς το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κατεστημένου της Γαλλίας.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για παράδειγμα, ανακοίνωσε δημόσια την Τρίτη ότι θα ψήφιζε τον αντίπαλο του κόμματός του Εμανουέλ Μακρόν και ενθάρρυνε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Πηγή: BBC