Εναέρια βόλτα στο μαστιχοχώρι Νένητα της Χίου από ψηλά!

12 Φεβρουαρίου, 2016 4:44 ΜΜ
More videos

Τα Νένητα είναι χωριό της νοτιοανατολικής Χίου, από τα μεγαλύτερα του νησιού, σε οδική απόσταση 18 χλμ από την πόλη της Χίου και περίπου 2χλμ από τη θάλασσα. Είναι κτισμένα στην άκρη ενός μικρού αλλά εύφορου οροπεδίου. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 140 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κοντινότεροι οικισμοί είναι η Βοκαριά και τα Γρίδια, προς τα ανατολικά.

Οι κάτοικοι των Νενήτων ασχολούνται με τη γεωργία και παράγουν μαστίχα, ελιές, ελαιόλαδο, αμύγδαλα και σταφύλια. Τα Νένητα είναι ένα από τα 21 χωριά (Μαστιχοχώρια) της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται, εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus), από το οποίο εξάγεται η μαστίχα.

Ως μεγάλο για τα δεδομένα της Χίου χωριό, τα Νένητα έχουν αρκετές συνοικίες: της Πλακωτής, του Παλιού Χωριού, του Αγ. Γεωργίου του Καταργού, των Αγίων Αναργύρων, των Λουρών, του Ζωοδότη, του Πύργου κ.ά.

Ο σημερινός ενοριακός ναός των Νενήτων τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχουν επίσης παλαιοί ενοριακοί ναοί της Θεοτόκου, του Αγίου Ισιδώρου, των Αγίων Αναργύρων, η “Κάτω Παναγιά” (ερειπωμένη) και ερείπια πολλών άλλων ναών.

Κοντά στο χωριό υπάρχει το Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που ιδρύθηκε το 1305.
Λίγο έξω από το χωριό και δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, έχει διαμορφωθεί σε πολλά επίπεδα φύτευσης ο Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε μας στο facebook: