Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
διάφοραΈνα ζευγάρι ηλικιωμένων άστεγων ζει μόνιμα στο αεροδρόμιο!

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων άστεγων ζει μόνιμα στο αεροδρόμιο!

Η 62χρονη Κατρίνα Σμιθ και ο 71χρονος Αλαν Λέιν, εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με ένα συνηθισμένο ηλικιωμένο ζευγάρι που περιμένει υπομονετικά το αεροπλάνο στην αίθουσα αναμονής του Χίθροου. Κανείς όμως δεν υποψιάζεται ότι ζουν μόνιμα εκεί.

Η Κατρίνα και ο Αλαν δεν είναι παραθεριστές. Είναι άστεγοι, χωρίς σπίτι, μία ανάσα πριν την ανέχεια. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι που επέλεξε την ασφάλεια, τη ζεστασιά και την σχετική άνεση του αεροδρομίου από τους κινδύνους του δρόμου.

Λιγότερο από μία δεκαετία πριν, ο Αλαν ήταν σύμβουλος επικοινωνίας σε πολυεθνικές εταιρείες και κέρδιζε 80.000 λίρες το χρόνο, ενώ η Κατρίνα ήταν ελίτ νταντά για γόνους πλούσιων και διάσήμων.

255daddf00000578 0 image a 12 1423255975826

Χάρη σε αυτή τη σκληρή δουλειά, ζούσαν σε ένα όμορφο σπίτι τριών υπνοδωματίων αξίας 500.000 λιρών σε μια πανέμορφη γειτονιά του Ντόρσετ. Στη συνέχεια, όμως μια σειρά από κακή τύχη και κακές αποφάσεις πάνω από μια δεκαετία οδήγησε σε αυτά να χάσουν τα πάντα.

Η Κατρίνα και ο Αλαν είναι μαζί εδώ και 28 χρόνια, ωστόσο, έχουν πέσει μέσα δίχτυ ασφαλείας της κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας. Πάνε 18 μήνες από τότε που έχασαν το σπίτι τους και το τελευταίο ίχνος της ασφάλειάς τους και της βάσης τους.

Τώρα ζουν κυριολεκτικά στο κενό προσπαθώντας να κρατήσουν τις ισορροπίες. «Προσπαθούμε να είμαστε διακριτικοί, αλλάζουμε συχνά πόστο στο αεροδρόμιο ώστε να μη φανεί ότι μένουμε εκεί και κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε ευπαρουσίαστοι και να μην ενοχλούμε» αναφέρει ο Αλαν.

Ο Αλαν παρά τα χρόνια του ψάχνει για δουλειά ως σύμβουλος, ακόμα κι αν το «γραφείο» του είναι τώρα το καφέ στο αεροδρόμιο. Η δουλειά όμως είναι δυσεύρετη. Πέρυσι, ο Αλαν έβγαλε συνολικά περίπου 7.000 λίρες και έπαιρνε 527 λίρες το μήνα σύνταξη γήρατος, μαζί με μία πενιχρή σύνταξη επαγγέλματος της τάξης των 292 λιρών το μήνα.

Η Κατρίνα δεν λαμβάνει καμία κρατική βοήθεια και δεν έχει μισθό, αλλά λαμβάνει επίδομα ευρέσεως εργασίας περίπου 70 λίρες την εβδομάδα. Ωστόσο, χωρίς σπίτι και συμβούλους σταδιοδρομίας σε τακτική βάση καθώς και λόγω της ηλικίας τους δεν έχουν πολλές ελπίδες.

Οπως λέει η Κατρίνα, μιλώντας στη Daily Mail «το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω μόλις αποκτήσουμε ξανά δικό μας σπίτι, είναι να χωθώ στο κρεβάτι μου και να κάτσω εκεί μία εβδομάδα» γελάει.

255db51e00000578 0 image a 9 1423255832867 2

Τα πιο σημαντικά