Εμβόλιο: Τρίτη δόση για όλους στους 3 μήνες – Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

3 Δεκεμβρίου, 202111:55 ΜΜ
More videos

Οι λόγοι που το 4μηνο έγινε 3μηνο και ποιος ο ρόλος της μετάλλαξης Όμικρον.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ κατά πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα μπαίνουν σταδιακά στην πλατφόρμα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων.

Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψιν της όλα τα δεδομένα κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Οσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν και αυτοί 3 μήνες και όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατομμύρια τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Παναγιωτόπουλος: «Η τρίτη δόση μας προστατεύει από τις μεταλλάξεις»

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για την τρίτη δόση στους 3 μήνες και την μετάλλαξη Όμικρον και απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκληθούν παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των συχνών εμβολιασμών.

Όταν κ. Χατζηνικολάου έθεσε το ερώτημα αν το προηγούμενο διάστημα ήμασταν προστατευμένοι με τις δύο δόσεις του εμβολίου ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως το εμβόλιο με δύο δόσεις δημιουργεί ικανότατη ανοσία για 5 με 6 μήνες, ωστόσο, τώρα με την μετάλλαξη Όμικρον τα δεδομένα αλλάζουν καθώς αναμένεται η ενδεχόμενη επέκταση της και στην χώρα μας.

«Θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι στην ενδεχόμενη διάδοση του νέου στελέχους», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι η «η προοπτική να εξαπλωθεί η μετάλλαξη Όμικρον “επέβαλε” στην επιτροπή να πάρει την απόφαση η τρίτη δόση να γίνει στους 3 μήνες».

Πρόσθεσε επίσης ότι η τρίτη δόση δημιουργεί δυνατότητα ευρύτερης ανοσολογικής απόκρισης στις μεταλλάξεις.

«Πρέπει να δούμε δεδομένα που αλλάζουν και τo βασικό δεδομένο που έχει αλλάξει είναι η εμφάνιση της Όμικρον», είπε τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η Ελληνίδα γιατρός του Γιοχάνεσμπουργκ στον Realfm 97,8: «Η Όμικρον χτυπάει πολύ τα παιδιά»

Η Δέσποινα Ανδρεάνη, παθολόγος – ενδοκρινολόγος σε νοσοκομείο στο Γιοχάνεσμπουργκ, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή των Γιώργου Παγάνη και Αναστασίας Γιάμαλη.

Η κυρία Ανδρεάνη επισήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, ενώ τόνισε: «η Όμικρον χτυπάει πολύ τα παιδιά, που δεν το είχαμε δει με τη Δέλτα, και προχωράει γρήγορα μέσα στα σχολεία».

Στην ερώτηση αν τα παιδιά νοσούν με έντονα συμπτώματα, η κυρία Ανδρεάνη απάντησε πως τα συμπτώματα ήταν παρόμοια με της γρίπης. Παράλληλα, τόνισε πως το μόνο που δεν είχαμε δει πέρυσι είναι τόσο γρήγορη εξάπλωση στα παιδιά και τα σχολεία.

Επιιπλέον, επισήμανε ότι οι ηλικίες 0-2 αποτελούν πλέον το 10% των κρουσμάτων, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στη Δέλτα.

Πιο μαζική η διασπορά, πιο ελαφριά η νόσηση

Ερωτηθείσα εάν θα επικρατήσει της Δέλτα η μετάλλαξη Όμικρον, η γιατρός απάντησε: «θα την ξεπεράσει γρήγορα, έχει 3 φορές πιο γρήγορη μετάδοση, αλλά είναι πιο ήπια».

Aκούστε το ηχητικό:

 

Μανωλόπουλος: Ασφαλής η τρίτη δόση στους 3 μήνες- Ίσως είναι η τελευταία που θα γίνει

Τα στοιχεία υπάρχουν και αθροίζονται, τόνισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με την απόφαση για δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοιό στους 3 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης. Όπως εξήγησε, ξέρουμε ότι αυτό είναι ασφαλές καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία από το Ισραήλ και το εάν η χορήγηση γίνει εν τέλει στους τέσσερις ή πέντε μήνες δεν φαίνεται να έχει κάποια διαφορά όσον την ασφάλεια μας αλλά αντιθέτως συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των ατόμων στα οποία η ανοσία εξαντλείται πιο γρήγορα. «Μας εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο» τόνισε. «Τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά 4 μήνες είναι ένα καλό διάστημα» σχολίασε συνοψίζοντας πάντως πως και στους τρεις μήνες από θέμα ασφάλειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News