Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΕμβόλιο κορονοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 18 και άνω

Εμβόλιο κορονοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 18 και άνω

Οι ηλικίες 30-34 ετών έχουν από το βράδυ της Παρασκευής πρόσβαση και στα 4 εγκεκριμένα εμβόλια κορονοϊού, ενώ οι 18+ σε αυτό της Johnson&Johnson. Σύσταση για mRNA εμβόλιο στις γυναίκες 30-49 ετών.

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής (28/5) η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες άνω των 18 με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλικιακή ομάδα 30-34, μέχρι σήμερα είχε πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 18+ με Johnson & Johnson

Τη διάθεση όλων των εμβολίων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson) για τους 30-34 είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας, προ ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι με το εμβόλιο της εταιρεία Johnson & Johnson εμβολιάζονταν οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.

Σύσταση για mRNA εμβόλιο στις γυναίκες 30-49 ετών

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Τετάρτη (26/05), η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο της AstraZeneca και παράλληλα συνέστησε στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-49 ετών να επιλέξουν mRNA εμβόλιο, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή”, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.Τα πιο σημαντικά