Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΕμβολιασμός- 4η δόση: Ποιοι προορίζεται να την κάνουν

Εμβολιασμός- 4η δόση: Ποιοι προορίζεται να την κάνουν

H πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν το απόγευμα της Δευτέρας σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού & της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, πριν από δύο χρόνια ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στις 11 Μαρτίου, χαρακτήριζε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. «Εννέα μήνες αργότερα στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, το “δώρο της επιστήμης”, το πρώτο εμβόλιο φτάνει στη χώρα μας», σημείωσε.

«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των “σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», επεσήμανε η κα. Θεοδωρίδου.

Ετήσιος εμβολιασμός ή 4η δόση;

Η κα Θεοδωρίδου είπε ότι είναι ανοιχτό το θέμα του ετήσιου εμβολιασμού και συζητείται το τελευταίο διάστημα αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στην 4η δόση και στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Pfizer Αλ. Μπουρλά, ότι δηλαδή «θα χρειαστεί» για το γενικό πληθυσμό η κα. Θεοδωρίδου απάντησε ότι στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει έλλειψη ισχυρών στοιχειών και αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης που κατά τη γνώμη των περισσοτέρων, δεν έχει να προσφέρει πολλά στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, όπως είπε, ίσως φανεί ουσιαστική για ηλικιωμένα άτομα, κυρίους για όσους από αυτούς εμβολιάστηκαν πρώτοι.

Για τις ηλικιακές αυτές ομάδες αλλά και όσους βρίσκονται σε δομές ήδη έχουν γίνει συζητήσεις στο εξωτερικό, κυρίως ως προς το «ηλικιακό όριο». Για παράδειγμα, στη Σουηδία έχουν πει ότι καλό θα είναι να γίνει 4η δόση στους άνω των 80, στη Γερμανία στους άνω των 70, στη Βρετανία στους άνω των 75.

Να σημειωθεί ότι τη συζήτηση για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid άνοιξε νωρίτερα ο Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του στο CBS. Ο επικεφαλής της Pfizer ανέφερε πως «θα χρειαστεί και νέα ενισχυτική δόση για να καταπολεμηθούν περισσότερες πιθανές παραλλαγές του κορωνοϊού που είναι σχεδόν σίγουρα καθ’ οδόν». Η Pfizer, μάλιστα, σχεδιάζει να υποβάλει δεδομένα στον FDA για να παρουσιάσει ότι η επιπλέον δόση θα πρέπει να συνιστάται για περισσότερα άτομα, πέραν των ανοσοκατεσταλμένων.

Νέα στοιχεία από έρευνες

Επιπλέον, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως το ποσοστό θανάτου εμβολιασμένου είναι 1,5% σε σχέση με 11,7% σε ανεμβολίαστο ανά 100.000 ατόμων. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.

Αλλάζει η ενημέρωση

Την αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση της Δευτέρας ο κ. Θεμιστοκλέους, οι ενημερώσεις δεν θα γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε συντρέχει λόγος.

Τα πιο σημαντικά