Εμβόλια: Αποθηκεύτηκαν σε ειδικά ψυγεία στο Κρυονέρι σε μυστική τοποθεσία

26 Δεκεμβρίου, 2020 12:38 ΜΜ
More videos

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο – Εφτασαν νωρίς το πρωί και φυλάσσονται στο Κρυονέρι – Τον συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και βρίσκονται στο Κρυονέρι Αττικής. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή, ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.

Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δεύτερη των Χριστουγέννων, μια ημέρα συνυφασμένη με τη γιορτή που έχει προηγηθεί αλλά και ημέρα αργίας στην Ελλάδα, πλέον θα σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της πανδημίας, με την παραλαβή των πρώτων εμβολίων, των πρώτων δυνατών και αποτελεσματικών «όπλων» που απέκτησε μέσα από συνεργασίες φαρμακευτικών εταιριών, κυβερνήσεων και φορέων η ανθρωπότητα για να πολεμήσει τον κορωνοϊό. Και ακριβώς για να αναδειχθεί η συνεργασία όλων, πέρα και πάνω από σύνορα, τους προηγούμενους μήνες, σε μία κίνηση συμβολισμού αλλά και ουσία για την ισότιμη πρόσβαση στα «δώρα» της επιστήμης, η παραλαβή των πρώτων εμβολίων θα γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.