Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
διάφοραΕλπίδες για απελευθέρωση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία

Ελπίδες για απελευθέρωση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία

Την ελπίδα ότι η επικείμενη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία τελεί η Τουρκία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υπόθεση κράτησης του Αγγέλου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στις φυλακές της Αδριανούπολης εκφράζουν ο πατέρας του ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και συνταγματολόγοι.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό του σύμμαχο και ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί –βάσει των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ – συμφώνησαν να μην επεκτείνουν άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως μέσα στον Ιούλιο, οπότε και συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια μετά την προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για περισσότερο από τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη, χωρίς ωστόσο να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.

Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».

Μιλώντας στην εφημερίδα RealNews ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού δηλώνει πως ήταν ήδη ενήμερος για την εξέλιξη. «Εκ πρώτης όψεως είναι μία θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερους για τους κατηγορούμενος νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», αναφέρει ο πατέρας του Α. Μητρετώδη, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις του.

«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», επανέλαβε ο κ. Μητρετώδης.

Για τις νέες ελπίδες αποφυλάκισης μίλησε και ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, εκφράζοντας αισιοδοξία και επιφυλάξεις. «Σίγουρα βελτιώνει το τοπίο η άρση της κατάστασης πολιορκίας στην Τουρκία. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας. Λογικά θα είναι ότι είτε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες είτε θα τους αφήσουν ελεύθερους. Βέβαια, η κατηγορία που θα τους απαγγείλουν μπορεί να είναι πολύ βαριές π.χ να τους κατηγορήσουν για κατασκοπεία».

Πάντως το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης,εμφανίστηκε απαισιόδοξος εκφράζοντας την αβεβαιότητά του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», δήλωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια πρόβλεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έθεσε το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν την επομένη της εκλογής του.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλης στηλίτευσε το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες παραμένουν κρατούμενοι τους τελευταίους 4 μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες.

«Η κράτησή τους είναι παράνομη, αντιβαίνει σε κάθε έννοια Δικαίου και αποδεικνύει ότι η Τουρκία έχει εντάξει την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών στην πολιτική έντασης των σχέσεών της με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αξιοποιεί όλα τα πολιτικά και διπλωματικά της μέσα σε πολλαπλά επίπεδα για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Τα πιο σημαντικά