Το ελληνικό χωριό της «μάχης των Τιτάνων και των Γιγάντων»

8 Οκτωβρίου, 2016 12:19 ΠΜ
More videos

Χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρων, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυριζόμενο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης, το χωριό Βώλακας μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από έναν μύθο.

titanesgigantes1

Πλησιάζοντας κανείς στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει τους μεγάλους στρογγυλούς βράχους που είναι διάσπαρτοι σε τόσο μεγάλη έκταση.

volax_tinos_boulder_02

Οι σχηματισμοί των βράχων άλλοτε θυμίζουν ζώα, άλλοτε πουλιά και ανθρώπινα σώματα ή τις περισσότερες φορές απλά βόλους, από όπου προήλθε και η ονομασία του χωριού.

thnos1

Πολλοί συνηθίζουν να λένε ότι το χωριό μοιάζει σύμφωνα με το μύθο με το αποτέλεσμα μιας Τιτανομαχίας, όπου Τιτάνες και Γίγαντες έπαιζαν φανατικά πετροπόλεμο δημιουργώντας αυτή την εικόνα σήμερα.

thnos3

Από την άλλη η εκδοχή με βάση τους ειδικούς είναι ότι τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής ήταν τόσο έντονα που ο γρανίτης διαβρώθηκε από την υγρασία και τον αέρα, μετατρέποντάς το σε αυτό το τοπίο που παραπέμπει σε άλλη εποχή ή και σε άλλο πλανήτη.

thnos2

Η επικρατέστερη άποψη πάντως υποστηρίζει πως οι βράχοι είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης, η οποία έγινε 18 ως 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.

thnos4

Το πότε κτίστηκε ο Βώλακας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά είναι από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Σίγουρα υπήρξε τον μεσαίωνα και πιθανόν έγινε οικισμός μετά τα μεταβυζαντινά χρόνια.

thnos5

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ευρύτερη περιοχή να κατοικήθηκε πάνω από 2.000 χρόνια προ Χριστού, επειδή έχουν βρεθεί κάποια κομμάτια οψιδιανού αυτής της περιόδου.

huge-pebbles-of-volax-village-in-tinos-of-the-cyclades

Μια πολύ καλή άποψη της περιοχής προσφέρει το άνοιγμα που είναι γνωστό ως «το άνοιγμα του Βουράκη» και βρίσκεται τρία λεπτά από την εκκλησία του χωριού.

Εκεί θα δείτε τους περίεργους σχηματισμούς από τους γρανιτένιους βράχους, αλλά μια πανοραμική άποψη της γύρω περιοχής.

Το θέαμα που προσφέρεται στο Βώλακα είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό και μοναδικό στο είδος του και αξίζει κάποιος να γνωρίσει αυτό το μέρος που δεν συναντά αλλού στην Ελλάδα.

[wikipedia] [newsbeast] [discovergreece]

Ακολουθήστε μας στο facebook: