Ελλάδα 2018: Εργοδότες καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων και μετά το ζητούν πίσω

21 Δεκεμβρίου, 2018 10:55 ΜΜ
More videos

Απίστευτα φαινόμενα με εργοδότες που καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων και στη συνέχεια το ζητούν πίσω από τους εργαζόμενους καταγράφονται στα Χανιά, σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στο Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Επισιτισμού.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων αναφέρουν ότι υπήρξε ακόμη και περίπτωση που υπάλληλος και επιχειρηματίας πήγαν μαζί στο ΑΤΜ για να γίνει η ανάληψη των χρημάτων και να επιστραφεί άμεσα στον δεύτερο το χρηματικό ποσό που κατέθεσε.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης μίλησε για φαινόμενα που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα και για περιπτώσεις που αποτελούν την πιο τρανταχτή καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Και όμως συμβαίνουν χωρίς ποτέ να παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Γίνονται δε γνωστά μετά την περίοδο των γιορτών και όταν πια τα θύματα έχουν χάσει και το δώρο που δικαιούνται και πολύτιμο χρόνο για τη διεκδίκησή του. Υπό τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, οι εργαζόμενοι που υποκύπτουν στις επιταγές των εργοδοτών τους σπάνια προβαίνουν σε επίσημη καταγγελία.

Της χτύπησε την πόρτα του σπιτιού

«Γνωρίσαμε περιπτώσεις συναδέλφων που πήγανε στο ΑΤΜ μαζί με κάποιους από τους εργοδότες. Γνωρίσαμε ακόμη και περίπτωση αλλοδαπής που χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της ο εργοδότης και της είπε φέρε μου τα χρήματα του δώρου πίσω» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων Ιωσήφ Αποστολάκης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στον κλάδο του επισιτισμού παρατηρήθηκε το φαινόμενο ο εργοδότης να ζητάει όχι από έναν εργαζόμενο, αλλά από το σύνολο του προσωπικού να του επιστρέψουν το ποσό που κατέθεσε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ετσι ο ίδιος φαινόταν νόμιμος και ταυτόχρονα κερδισμένος αφού επί της ουσίας δεν έδωσε ούτε ευρώ ως δώρο στους εργαζομένους του.

«Οι καταγγελίες, δυστυχώς, γίνονται όταν περάσουν οι γιορτές και τα χρήματα έχουν δοθεί ήδη πίσω.

Οι πιέσεις και η τρομοκρατία στην αγορά εργασίας είναι τεράστια μπροστά στον φόβο την ανεργίας αλλά από την άλλη κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να επιστρέφει δεδουλευμένες αποδοχές» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Πού να απευθύνονται

Μάλιστα, προέτρεψε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας ή στα πρωτοβάθμια σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, καταγγέλλοντας τέτοιου είδους φαινόμενα.

«Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να μην επιστρέφουν το δώρο. Είναι κόπος δικός τους και είναι κρίμα να το χάνουν από το οικογενειακό τους εισόδημα» σημείωσε ο κ. Μανωλικάκης.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί τους εργαζόμενους στους οποίους είτε δεν καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων, είτε καταβληθεί και ζητηθεί να επιστραφεί, να απευθυνθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία ή στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας.

Σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το δώρο Χριστουγέννων.

Πηγή: neakriti