Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024
άνθρωποιΕλένη Αντωνιάδου: Η 27χρονη Ελληνίδα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο των...

Ελένη Αντωνιάδου: Η 27χρονη Ελληνίδα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο των μεταμοσχεύσεων.

Μέσα στον ανδροκρατούμενο κόσμο της επιστήμης, μία νέα Ελληνίδα κάνει τη θητεία της στο ερευνητικό κομμάτι της NASA, ασχολείται με την βιοτεχνολογία και φιλοδοξεί σύντομα οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται με τεχνητά ανθρώπινα όργανα.

Δε χρειάζεται να ανήκεις στον επιστημονικό κλάδο για να γνωρίζεις το ποια είναι η Ελένη Αντωνιάδου. Μπορεί να είναι μόλις 27 ετών, αλλά έχει καταφέρει ήδη να κάνει την διαφορά στον τομέα της Ιατρικής, να εργαστεί στη NASA, να μπει στην λίστα του Forbes «των 30 κάτω των 30» στον τομέα της Υγείας και να ιδρύσει την start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές». Με λίγα λόγια, κατάφερε να ξεχωρίσει με την εξαιρετική δουλειά και το ταλέντο της σε όλον τον κόσμο, κάνοντας την Ελλάδα για μία ακόμα φορά περήφανη.

antoniadou_3

Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα, με αντικείμενο την Πληροφορική στη Βιοϊατρική και στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

adoniadou-eleni-2

Το 2012, η NASA επέλεξε την Ελένη μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy και συγκεκριμένα, στον τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2013, ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.

df0e7b9dbfdd4455c838dc571e22056b

Αυτό ίσως να ήταν αρκετό για κάποιους, αλλά η Ελένη, δεν σταμάτησε να προσπαθεί και να εξελίσσεται. Σήμερα είναι συν-ιδρύτρια της startup «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές» (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα.

Ακόμα και αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν κάτι απλό, αφού η Ελένη προτίμησε να βγει και έξω από το εργαστήριο, να επισκεφτεί χώρες του τρίτου κόσμου και να γνωρίσει από κοντά πρόσωπα που έχουν πέσει θύματα του παραεμπορίου οργάνων σε μία προσπάθεια να επιβιώσουν στον κόσμο ή να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στην οικογένειά τους.

«Οι εμπειρίες μου από τις ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου γνώρισα θύματα του παρεμπορίου οργάνων στην πιο ανηλεή πάλη τους με την επιβίωση, έχουν συντελέσει στο να αποδομήσω ολοσχερώς την έννοια της πρόκλησης σε προσωπικό επίπεδο».

Η Ελένη, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κόσμου, δεν έμεινε παθητική. Πήρε την απόφαση να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, να δει από κοντά την «πηγή» του προβλήματος, προκειμένου να προσπαθήσει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που την κάνουν ξεχωριστή.

53947fc08a5acd54ae10a0487c2fcfd3

 «Με τις τεχνικές που μελετάμε θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι επεμβάσεις όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, θα αλλάξει εν γένει η ιατρική.»

Το ενδιαφέρον της για το Διάστημα ξεκίνησε από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Η οικογένειά της και οι φίλοι ακόμη θυμούνται τη μαθήτρια του Δημοτικού να ικετεύει τους δικούς της να της αγοράσουν αποξηραμένη τροφή για αστροναύτες, να φορά μπλουζάκια με το λογότυπο της NASA, να διαβάζει βιβλία αστρονομίας και αεροδιαστημικής και αργότερα να κοιτά με τις ώρες τις ειδήσεις της NASA στο Διαδίκτυο. Στο Γυμνάσιο, αποφάσισε να γίνει μέλος σε λέσχες αεροδιαστημικής όπου είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα για να πιλοτάρει μικρά αεροσκάφη. «Από παιδί μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα που τροφοδοτούσαν την περιέργειά μου για τις επιστήμες, τη γνώση και το διάστημα».

Κύριος υπαίτιος, ο πατέρας της. Χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος είναι μεγάλος λάτρης της τεχνολογίας και προσπαθούσε πάντα να της διεγείρει το ενδιαφέρον ως παιδί, κυρίως με το να συζητεί περίπλοκα επιστημονικά θέματα μαζί της από την ηλικία των 5 ετών.

«‘Κυνήγησε τα όνειρά σου, διαφορετικά δε θα τα πιάσεις ποτέ’, μου έλεγε ο πατέρας μου από μικρή.»

564b39adafe55689531f5f84f8df0861

Οι στόχοι της για τα επόμενα 10 χρόνια, θα είναι η δική μας (καλύτερη) πραγματικότητα: «Ελπίζω να συνεισφέρω στην ανάπτυξη των τεχνητών οργάνων ως μια εναλλακτική θεραπεία για τις μεταμοσχεύσεις και παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αποδοχή καινοτόμων τεχνολογιών στην κλινική πράξη και την εξάλειψη στερεοτύπων που ερείδονται στην έλλειψη γνώσης». Η Ελένη, θέλει να κάνει το μέλλον μας καλύτερο. Κι αυτός, είναι ένας ακόμη λόγος για να το περιμένουμε με μια πιο αισιόδοξη ματιά.

Πηγή: news247

Τα πιο σημαντικά