Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΕλαμψε καθαρός από γκράφιτι ο ιστορικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς

Ελαμψε καθαρός από γκράφιτι ο ιστορικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς

Συνολικά 300 τ.μ. εντός του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και των σιδηροδρομικών γραμμών του ΗΣΑΠ, καθαρίστηκαν πλήρως από τα συνεργεία του ΔΑ.

Χρειάστηκαν 160 λίτρα ειδικού διαλυτικού υγρού, 5 ημέρες και μία ομάδα 8 ατόμων του Δήμου Αθηναίων να εργάζονται σε καθημερινή βάση.

63232ec52500001f009ed742

Κάπως έτσι πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας από τον πρόσφατο, μεγάλης έκτασης, βανδαλισμό με μπογιές, που προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων με μία μεγάλη επιχείρηση αντι-γκράφιτι, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, σε συνεννόηση και με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνολικά 300 τ.μ. εντός του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και των σιδηροδρομικών γραμμών του ΗΣΑΠ, καθαρίστηκαν πλήρως από τα συνεργεία του δήμου.

63232f4b2600001d00b1ef0d

Όπως αποδείχθηκε, ο καθαρισμός των πέτρινων επιφανειών ήταν ιδιαίτερα δύσκολος και η διαδικασία έπρεπε να επαναληφθεί αρκετές φορές. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είχε βανδαλιστεί πριν από περίπου 2,5 χρόνια και είχε αποκατασταθεί άμεσα από τα συνεργεία του δήμου.

«Αποκαταστήσαμε ταχύτατα, και με τη δέουσα φροντίδα, τη φθορά σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο που στην αρχαιότητα αποτέλεσε το επίκεντρο του δημόσιου βίου και σήμερα την “καρδιά” της Αρχαίας Αθήνας και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της. Δε θα ανεχθούμε εικόνες βανδαλισμού σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο της πόλης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Συνεχίζουμε, παράλληλα, να δίνουμε τη “μάχη” στο κέντρο και τις γειτονιές για μια πιο καθαρή πόλη. Το έργο μας αποτυπώνεται σε αριθμούς: Συνολικά 33.536 τ.μ. επιφανειών έχουν καθαριστεί από tags και έχουν αποκτήσει μια ανανεωμένη όψη. Οι δράσεις αντι-γκράφιτι συνεχίζονται εντατικά, με στόχο να εξασφαλίσουμε μια πιο όμορφη καθημερινότητα για τους Αθηναίους και μια πιο φιλόξενη πόλη για τους επισκέπτες μας».

63232f822600001e00b1ef11

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Νίκος Αβραμίδης, επισημαίνει: «Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να αλλάξει την εικόνα στους τοίχους της πόλης, αφαιρώντας τις μουτζούρες και αποτρέποντας -με ειδικά μέσα- μελλοντικούς βανδαλισμούς. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας σε καθημερινή βάση, αποκαθιστώντας πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους. Στόχος μας, είναι μία πόλη πιο καθαρή από ποτέ».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού, τοποθετήθηκε ειδικό “φιλμ”, με στόχο την προστασία της επιφάνειας από νέους βανδαλισμούς.

Για την ασφάλεια των εργαζομένων, οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου της Αρχαίας Αγοράς πραγματοποιούνταν μετά τα μεσάνυχτα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά το διάστημα διακοπής της παροχής ρεύματος στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Τα πιο σημαντικά