ΕΛ.ΑΣ.: ΕΔΕ για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη μετά τα βίντεο για αστυνομική βία

7 Μαρτίου, 2021 8:09 ΜΜ
More videos

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) ζήτησε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τα όσα έγιναν σήμερα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και την αντίδραση των αστυνομικών με υπέρμετρη βία απέναντι σε πολίτες.

Κι ενώ αρχικά οι αστυνομικοί περιέγραφαν επιθέσεις εναντίον τους, τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και κατέκλυσαν το Διαδίκτυο έδωσαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο αντίδρασης εκπαιδευμένων αστυνομικών μέρα μεσημέρι σε μια πλατεία που βρίσκονταν απλοί πολίτες.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί επιχείρησαν να κάνουν ελέγχους στους πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για το αν είχαν τις απαραίτητες βεβαιώσεις μετακίνησης για τον Covid-19.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν στους προϊσταμένους τους ότι δέχθηκαν επίθεση και ότι μάλιστα ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Λίγο αργότερα όμως βίντεο που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο αποτυπώνουν σκηνές όπως ενός νεαρού ο οποίος δεν αντιστέκεται αλλά παρ’ όλ’ αυτά δέχεται χτυπήματα με γκλομπ από αστυνομικό, ενώ σε άλλο βίντεο ένας άλλος νεαρός χωρίς να υβρίζει, ρωτά τον αστυνομικό για ποιο λόγο χτυπούν τους πολίτες για να δεχθεί λίγο αργότερα και αυτός χτυπήματα από γκλομπ.

Τα συνολικά 11 άτομα που προσήχθησαν, θα συλληφθούν και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».