Εκτός ύλης ο Παύλος Μελάς από την Ιστορία της τελευταίας τάξης του Λυκείου

7 Δεκεμβρίου, 2018 7:13 ΜΜ
More videos

Εκτός διδακτέας ύλης από την Ιστορια Γενικής Παιδείας της τελευταίας τάξης του Λυκείου ο Μακεδονικός Αγώνας, ο Παύλος Μελάς, ο Γερμανός Καραβαγγέλης και ο Ίωνας Δραγούμης.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει οτι η συγκεκριμένη μείωση «έγινε προκειμένου αν ελαφρυνθεί η τσάντα του μαθητή και στο πλαίσιο της εκμάθησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην τρίτη γυμασίου».

Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας σε έγγραφό του παραθέτει αναλυτικό οδηγό σχετικά με τα κεφάλαια της Ιστορίας που πρέπει να διδαχθούν οι μαθητές του Λυκείου και κατ’ επέκταση ποια είναι αυτά που μένουν εκτός ύλης

Στο έγγραφο με θέμα «Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019» και ημερομηνία 18-10-2018 σημειώνεται: «σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου (Ιστορία, Θρησκευτικά, Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Κοινωνιολογία, Φυσική Αγωγή) για το σχολικό έτος 2018-2019».

Φτάνοντας στο μάθημα της Ιστορίας βλέπουμε πως υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τα κεφάλαια που πρέπει να διδαχθούν οι μαθητές. Καταλήγουμε στην Ιστορία Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου και το βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως σήμερα)».

Εκεί, λοιπόν, στο Κεφάλαιο Β υπάρχει ολόκληρη ενότητα για τα «Εθνικά κινήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» με το υπουργείο Παιδείας να σημειώνει πως πρέπει να διδαχθεί «Μόνο η παράγραφος που αφορά τους Οθωμανούς Τούρκους και το Νεοτουρκικό κίνημα».

Μένουν δηλαδή εκτός διαδακτέας ύλης οι σελίδες που αναφέρονται στα εθνικιστικά κινήματα των Σέρβων, των Βουλγάρων, των Αλβανών και φυσικά ολόκληρος ο Μακεδονικός Αγώνας!

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας ΕΔΩ
Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο Ιστορίας της Γ Λυκείου ΕΔΩ