Ο ΕΟΔΥ ενημέρωθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα.
Εδώ και ημέρες ανάλογα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η αιτιολογία τους.
Οπως τόνισε νωρίτερα την Παρασκευή στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τα εργαστήρια του οργανισμού “είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών”.
Η ελληνική εταιρία μελέτης ήπατος έχει ανακοινώσει τα εξής:
Σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη και Αμερική, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) επισημαίνει ότι παρακολουθεί με σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), που έλαβε η ΕΕΜΗ στις 14 Απριλίου 2022, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία. Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.
Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.
Η επιστημονική εξήγηση
Την Τετάρτη η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου με δηλώσεις στο ΣΚΑΙ είχε τονίσει “πως πρόκειται για αδενοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια και ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους θεσμικούς οργανισμούς υγείας, ενώ την κατάσταση παρακολουθεί στενά και η επιστημονική κοινότητα της χώρας.
Για την κ. Παπαευαγγέλου μία τέτοια έξαρση κρουσμάτων ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς όπως εξήγησε, “οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που οι χώρες του Δυτικού κόσμου, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ακολούθησαν πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα, ενώ για το ότι μολύνει κυρίως παιδιά κάτω των 10 και κυρίως των 5 ετών, ανέφερε πως αυτό συμβαίνει καθώς τα παιδιά που είναι τώρα 2-3 ετών μεγάλωσαν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και σε ένα περιβάλλον με μάσκες και δεν έχουν λάβει αντισώματα και έτσι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό.
“Αυτά τα παιδιά έχουν ‘χρωστούμενα’. Αν νοσούσαν εκτός πανδημίας θα είχαν νοσήσει άλλες τρεις φορές από αδενοϊό ή κοινό κρυολόγημα. Συνεπώς τώρα, έρχονται με την άρση των μέτρων και την αύξηση των επαφών και των δραστηριοτήτων μας όλες αυτές οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό και μπορεί να έχουν και διαφορετική κλινική εκδήλωση. Εκεί που το παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα θα κάνει οξεία ηπατίτιδα. Αυτές είναι σκέψεις που κάνουμε, φαίνεται όμως από τα δεδομένα στην Αγγλία ότι πρόκειται για έναν αδενοϊό, ο οποίος δεν είναι καινούργιος, υπήρχε πάντα”.