Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΕπίσημο: 12 χρόνια φυλακή στον Δημήτρη Λιγνάδη χωρίς κανένα ελαφρυντικό

Επίσημο: 12 χρόνια φυλακή στον Δημήτρη Λιγνάδη χωρίς κανένα ελαφρυντικό

Ο κύβος ερρίφθη: ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε για δυο βιασμούς σε 12 χρόνια φυλάκισης. Το δικαστήριο του επέβαλε συνολική ποινή κατά συγχώνευση. Και αυτή η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία 4-3. 

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί κατά του σκηνοθέτη.

Στον σκηνοθέτη δεν χορηγήθηκε κανένα από τα ελαφρυντικά που ζήτησε.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε νωρίτερα για δυο βιασμούς, ενώ το δικαστήριο τον βρήκε αθώο λόγω αμφιβολιών για άλλους δυο βιασμούς ανηλίκων. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ σχεδόν καμία από τις αποφάσεις για το μέλλον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δεν ήταν ομόφωνη.

Σε ό,τι αφορά στις ποινές, η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένας ένορκος και μια τακτική δικαστής είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε 11 χρόνια κάθειρξη, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα ήταν η καταδίκη σε 12 χρόνια κατά συγχώνευση.

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση του καταδικασθέντα γιατί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η πλευρά του Δημήτρη Λιγνάδη ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και καλής συμπεριφοράς. Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να απορριφθεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη κατά πλειοψηφία 5-2.

Οι ποινές

Πριν από την τελική ποινή κατά συγχώνευση, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη

την κάθειρξη 10 ετών για το βιασμό ενός 17χρονου, ουκρανικής καταγωγής, που φιλοξενούσε στο σπίτι του στο Μεταξουργείο και

την κάθειρξη 5 ετών (κατώτερη ποινή) για τον βιασμό σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου.

Και οι δυο αποφάσεις ελήφθησαν με πλειοψηφία 4-3.

Αξίξει να σημειωθεί ότι σε σχεδόν καμία απόφαση του δικαστηρίου δεν υπήρξε πλήρης ομοφωνία δικαστών και ενόρκων.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημ. Λιγνάδης κατηγορείτο ότι βίασε τέσσερις άνδρες από το 2010 και έπειτα, είτε στο διαμέρισμα του είτε σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν και γνώριζε ορισμένους από τους καταγγέλλοντες, δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη, αλλά οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αποτέλεσμα σκευωρίας για να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της υπουργού Πολιτισμού.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κατά την αγόρευσή του, είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο Δημ. Λιγνάδης για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς που του έχουν αποδοθεί. Η αναφορά του ήταν πως τα θύματα του βιασμού “δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό και πως το ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων.

Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη.

Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικης του ορμής”, είχε πει χαρακτηριστικά.

Τα πιο σημαντικά