Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την νέα κρίση με την Τουρκία

6 Μαρτίου, 2018 12:46 ΜΜ
More videos

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής προς το παρόν. Το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία θα θέσει σήμερα στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτακτη σύσκεψη του άτυπου κυβερνητικού συμβούλιου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά, στη σκιά της σύλληψης και κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών αλλά και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στο Καστελόριζο. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανησυχία της Αθήνας για την εξέλιξη της υπόθεσης των ελλήνων στρατιωτικών, με την κωλυσιεργία, το θέμα των κινητών τηλεφώνων, αλλά και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου είναι έκδηλη, καθώς υπάρχει φόβος ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για κατασκοπεία, ωστόσο έχουν επιλεγεί χαμηλοί τόνοι απέναντι στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς για το θέμα, στον απόηχο της δήλωσής του ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από αυτό, και να μην μετατρέπει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό, νομικό ζήτημα.

Θα προηγηθεί στις 11 συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς υπάρχει προσπάθεια συντονισμού με τη Λευκωσία ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες, οπότε θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο.

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής προς το παρόν. Το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία θα θέσει σήμερα στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, με τους τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα. Δεν απέκλεισε πάντως η Άγκυρα να χρησιμοποιεί το περιστατικό σαν μια προσπάθεια να κλιμακώσει την ένταση.

Το μεσημέρι το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κρατούμενοι έως τη δικάσιμο, η οποία δεν έχει οριστεί ακόμα.

Στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει, κεκλεισμένων των θυρών, και η Διαρκής Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για επιχείρηση ταπείνωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.

O αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δήλωσε ότι «μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

[skai]