Τρίτη, Ιουνίου 17 2025
ΕλλάδαΝέα παγκόσμια παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη για την Μέση Ανατολή

Νέα παγκόσμια παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη για την Μέση Ανατολή

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή”

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή τόνισε εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα ΙΙ, και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Ένα 24ωρο νωρίτερα ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.



Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, όπως αναφέρει το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων (SPA). Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο το Ιράν. Τόνισαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση και υπογράμμισαν τη σημασία της επίλυσης των διαφορών με διπλωματικά μέσα.


Μέση Ανατολή: Σε πυρετό συνομιλιών και η ελληνική πλευρά

Το Σάββατο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναγνώρισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η λύση βρίσκεται στη διπλωματία κι ότι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι νέα μέτωπα ανάφλεξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, απελευθέρωσης των ομήρων και απρόσκοπτης ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που διήρκεσε μία ώρα το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τη συνδρομή που παρέχεται από την πρώτη στιγμή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στο Ιράν. Η κυβέρνηση, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις που ενέχουν κίνδυνο σοβαρής ανάφλεξης στην περιοχή. Καλεί επίσης τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση που θα προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητούνται μέσω της διπλωματίας, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου και καταλήγει πως η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με εταίρους και συμμάχους προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.


Τα πιο σημαντικά