Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας, εκτιμώντας ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας με αναφορές στα ελληνοτουρκικά.
«Τα θέματα με την Τουρκία δεν είναι τωρινά. Η Κύπρος τελεί υπό κατοχή από το 1974, ενώ το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” προβλήθηκε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα αντέδρασε με ποικίλους τρόπους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά και σε ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε πετύχει καλύτερη συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε «αμιγώς περιβαλλοντική» την πρωτοβουλία για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων.
«Στο σκάκι θέλω να παίζω με τα λευκά»
Τόνισε δε πως η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία: «Δεν θα δεχτούμε ποτέ από την Τουρκία να μας υποδείξει τι θα κάνουμε εντός των χωρικών μας υδάτων. Ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται.
Στο σκάκι θέλω να παίζω με τα λευκά, θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων».
Παράλογο και παράνομο το Τουρκολιβυκό μνημόνιο
«Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παράλογο και παράνομο», υπογραμμίζοντας ότι «δεν παράγει δικαιώματα». Παράλληλα, τόνισε ότι «η Τουρκία εκβίασε την κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράψει το μνημόνιο».
Για το μεταναστευτικό
«Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί και άλλες φορές μεταναστευτική κρίση – μην ξεχνάμε τον Μάρτιο του 2020, όταν εμποδίσαμε μια οργανωμένη εισβολή μεταναστών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην προστασία των θαλασσίων συνόρων, τόνισε ότι πρόκειται για «μια πιο σύνθετη υπόθεση», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έλαβε «μια δύσκολη απόφαση: την αναστολή εξέτασης ασύλου μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική».
«Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους διακινητές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.