Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025
ΕλλάδαΟ Κυριάκος Μητοτάκης ανακοίνωσε 6 νέα μέτρα για το στεγαστικό και αλλαγές...

Ο Κυριάκος Μητοτάκης ανακοίνωσε 6 νέα μέτρα για το στεγαστικό και αλλαγές για τους δανειλήπτες σε ελβετικό φράγκο

Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων για εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, γιατρούς στην επαρχία, νέοι περιορισμοί στο AirBnb και ανακαινίσεις με επιδότηση 90%

mitsotakis 32 1200x675 1

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 6 μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Κατατίθεται η ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: «Οι υποχρεώσεις τους θα μετατραπούν σε ευρώ με σταθερό χαμηλό επιτόκιο, θα προβλέπεται και κούρεμα»

Μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Πρόκειται για έξι στοχευμένα μέτρα, που στόχο έχουν να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων. Αυτά είναι: 

1. Γενναίο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών – θα καλύπτει έως και το 90% της δαπάνης της – 400 εκατ. για αναβάθμιση παλαιών κλειστών ακινήτων με επιδότηση έως και 36.000 ευρώ. Εισοδηματικό όριο 35.000 ευρώ για ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί.

2. Στους 50.000 εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και γιατρούς εκτός των αστικών κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης θα επιστρέφονται δύο ενοίκια ετησίως, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

3. Τοπικά σχέδια αναβάθμισης δημοτικών και κρατικών κτιρίων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές για κατοικίες για δημοσίους υπαλλήλους.

4. Νέοι περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση: Οι σημερινές ρυθμίσεις επεκτείνονται και στο κέντρο Θεσσαλονίκης – Επιπλέον, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση, όταν ένα τέτοιο ακίνητο μεταβιβάζεται, θα διαγράφεται αυτόματα από το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

5. Νέο πλαίσιο κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της προσιτής στέγης: Οι κατασκευαστικές θα μπορούν να χτίζουν διαμερίσματα ή να μετατρέπουν σε κατοικίες υφιστάμενα κτίρια αποκλειστικά προς ενοικίαση τουλάχιστον 10 ετών. Τα μισθώματα θα εκπίπτουν απ’ τον φόρο εισοδήματος και το ανώτατο όριο ενοικίου θα καθορίζεται κεντρικά.

6. Πολεοδομική ρύθμιση από το ΥΠΕΝ για τη γρήγορη μετατροπή υφιστάμενων ακινήτων προς οικιστική χρήση. Εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα θα εντάσσονται στην κατηγορία ιδιωτικών επενδύσεων με κίνητρο την έκπτωση φόρου.
Το Στεγαστικό από τις κύριες προτεραιότητες του Προϋπολογισμού, όχι μόνο ως πρόβλημα των νέων αλλά και ως τομέας που απορροφά μεγάλο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Oικονομικών» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι κατατίθεται η ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. «Κλείνουμε ακόμα μία εκκρεμότητα που κρατάει σε ομηρία 50.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Οι υποχρεώσεις τους θα μετατραπούν σε ευρώ με σταθερό χαμηλό επιτόκιο, θα προβλέπεται και κούρεμα».

«Θα έρθει σύντομα η διάταξη στη Βουλή, μπας και ψηφίσετε τίποτα θετικό η αντιπολίτευση, που γκρινιάζετε μόνο» είπε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup, τονίζοντας ότι αυτό συμβολίζει την αξιοπιστία της χώρας. Το σύνθημα έλεγε κάποτε «μένουμε Ευρώπη», τώρα η Ευρώπη λέει «εμείς γινόμαστε Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για δικαίωση της εξαετούς οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι η ανάδειξη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ηγεσία της ευρωζώνης αποτελεί την καλύτερη απάντηση στη μίζερη κριτική της αντιπολίτευσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, απευθυνόμενος προσωπικά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ανέφερε, δε, ότι, δέκα χρόνια μετά, «ο λαός αντιστάθηκε στα ψέματα και τον λαϊκισμό, κατορθώνοντας να επιστρέψει από τη χρεοκοπία και τη στασιμότητα στην ανάπτυξη και στην καρδιά των ευρωπαϊκών αποφάσεων».

stigmiotypo othonis 2025 12 16 19.52.52

Μιλώντας ειδικότερα για τον προϋπολογισμό, είπε ότι προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, διπλάσιο της ευρωζώνης και:

– παρεμβάσεις 3 δισ. ενίσχυσης εισοδήματος πολιτών,

– ταχύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ κρατών ΟΟΣΑ – πρώτη φορά κάτω από 140% του ΑΕΠ,
– ανεργία στα προ του 2008 επίπεδα,
– πληθωρισμό στο 2,2% – οι αυξήσεις θα υπερκαλύπτουν τις απώλειες από κόστος ζωής.
– ρυθμό μεγέθυνσης επενδύσεων 10,2% μεγαλύτερο από φέτος -το ΠΔΕ ενισχύεται κατά 2 δισ., ενώ προτεραιότητα είναι η πλήρης απορρόφηση του RRF, στο 65% του συνόλου σήμερα, με τον μέσο όρο των «27» στο 43%.Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς κίνδυνο για τη δημοσιονομική ισορροπία. Με έσοδα και δαπάνες να αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη να μειώνονται. Ιδίως για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες, με αυξήσεις αποδοχών που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό.«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθωρισμού. Δεν λέω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Η ανάπτυξη είναι ποιοτικά διαφοροποιημένη, δεν στηρίζεται σε δανεικά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι, εκτός από τον τουρισμό, αυξάνεται και το μερίδιο βιομηχανίας και καινοτόμου έρευνας. Πάμε σε τομείς προστιθέμενης αξίας. Έχουμε 40% του ΑΕΠ τις εξαγωγές. Στο καινοτόμο οικοσύστημα νέων επιχειρήσεων συντελείται επανάσταση. Το 50% της ενέργειας παράγεται από ΑΕΠ. Το 2024 για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν εξαγωγική στην ενέργεια. Κανείς δεν αμφισβητεί την τεράστια σημασία του κάθετου διαδρόμου που δρομολογήθηκε με συμφωνίες μεγάλης σημασίας τους τελευταίους μήνες. Για όσους ανησυχούσαν ότι αυτή η κυβέρνηση τάχα δεν έχει σχέση με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ» υπογράμμισε επίσης.«Όλη η φιλοσοφία του προϋπολογισμού έρχεται και πατάει πάνω στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος ως πραγματικό, αποτελεσματικό ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια. Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά και δεν μηδενίζουμε -ειδικά εν μέσω γεωπολιτικών αλλαγών και οικονομικών τριγμών, που οδηγούν πολλά κράτη σε επιλογές λιτότητας με περικοπές και νέους φόρους».

Τα πιο σημαντικά