Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΕκπληξη από τον ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας

Εκπληξη από τον ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας

Εκπληξη προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, επικαλούμενος διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.

Η εκτίμηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αλλεργία με τους εξοπλισμούς και αναζητά ευκαιρία για αντιπολίτευση πάσει θυσία, βρήκε ευκαιρία να καταψηφίσει την συμφωνία, με πρόφαση το ερώτημα αν ο όρος “επικράτεια” περιλαμβάνει και την ΑΟΖ, αν δηλαδή δεχθεί επίθεση η Ελλάδα στην ΑΟΖ, θα ισχύει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

Καθώς και το ενδεχόμενο να στείλουμε δυνάμεις στην Αφρική, όπου δρούν γαλλικές στρατιωτικές μονάδες, εναντίον ακραίων ισλαμιστών.

Ποιές είναι λοιπόν οι δύο διορθώσεις τις οποίες ζητά ο κ. Τσίπρας, ώστε να ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία. Να υπάρξει πρόβλεψη για την ΑΟΖ και να διατυπωθεί ρητά το “όχι” σε αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ.

Η διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επικείμενη κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία. Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση από κοινού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα στις 17:00.

Τι αναφέρουν τα άρθρα 2 και 18 της Συμφωνίας

Το Άρθρο 2 αναφέρεται γενικά στην επικράτεια των δυο χωρών, χωρίς να διευκρινίζει αν περιλαμβάνεται και η ΑΟΖ:

Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Άρθρο 18 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στην Αφρική για να συνδράμουν τους Γάλλους κομάντο:

“Η συνεργασία αυτή μπορεί να λάβει, χωρίς να περιορίζεται σε αυτές, τις εξής μορφές:

α) Ανταλλαγή εκπαιδευτών και φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα.
β) Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος….
ι) Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ….
ια) Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
ιβ) Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας.
ιγ) Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.
ιδ) Αμοιβαία υποστήριξη αναφορικά με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές αμυντικές δομές, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (ΕΙΕ).
ιε) Οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες οι οποίες συμφωνούνται από κοινού από τα Μέρη στη βάση του κοινού τους συμφέροντος.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Τσίπρα:

“Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δις σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας.
Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.
Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.
Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.
Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.

Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνηση.
Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.
Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας”.

Βενιζέλος: Θερμά συγχαρητήρια για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά χρειάζεται μια διευκρίνιση

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πάντως τα επιχειρηματα του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τη συμφωνία, σημείωσε όμως πως χρειάζεται μία διευκρίνηση.

“Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη “διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”“, επισημαίνει.

Τα πιο σημαντικά