Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΈκκληση Α.Τσίπρα σε Β.Πούτιν: «Μην μπλοκάρετε την Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο...

Έκκληση Α.Τσίπρα σε Β.Πούτιν: «Μην μπλοκάρετε την Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Με ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης προσέρχεται ο πρωθυπουργός- ΥΠΕΞ Α. Τσίπρας στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν:

Να μην βάλει η Ρωσία βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να επικυρωθεί η αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», όπως έχει ήδη ανακοινώσει επισήμως η Μόσχα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Το ελληνικό αυτό αίτημα , αναφέρουν ασφαλείς διπλωματικές πηγές, έχει τη σύμφωνη γνώμη και της αμερικανικής πλευράς, που δεν θα ήθελε οι κόποι και οι προσπάθειες του ΟΗΕ και του ειδικού διαπραγματευτή, Αμερικανού πρέσβη Μ Νίμιτς για τη Συμφωνία των Πρεσπών να καταλήξουν στον πάτο της λίμνης από ρωσικό βέτο.

ΟΙ ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί την αλλαγή στάσης της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών με μια σειρά προτάσεις , που θεωρεί ότι θα τραβήξουν το ρωσικό ενδιαφέρον .

Ήτοι:

• Την ταχεία επανεργοποίηση των σχεδίων για την κατασκευή του- ξεχασμένου πλέον -αγωγού μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Ο κ Τσίπρας θεωρεί ότι έχει οριστικοποιήσει τη σύμφωνη γνώμη και του Βούλγαρου πρωθυπουργού για το έργο αυτό, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ Νετανιάχου, ύστερα από την συνάντηση των τριών στη Σόφια, πριν λίγες εβδομάδες κατά την οποία συζήτησαν ενεργειακά θέματα.

Κατά την ελληνική άποψη, ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως χρήσιμος τώρα, διότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ελληνικές εκτιμήσεις, στην Αν Μεσόγειο τα υπάρχοντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορεί να είναι τεράστια, αλλά όχι και απαραιτήτως εκμεταλλεύσιμα λόγω κόστους εξορύξεων.

• Ο κ Τσίπρας είναι έτοιμος να διαβεβαιώσει τον κ Πούτιν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας λόγω των γεγονότων με τα ουκρανικά πλοία στα Στενά του Κερς στην Αζοφική Θάλασσα.

• Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά σκέπτεται να αναθερμάνει το ρωσικό ενδιαφέρον για στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο των συνεννοήσεων Καραμανλή – Πούτιν , που όμως δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα αμέσως μετά το Δημοψήφισμα στα Σκόπια σε μακροσκελή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θέσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στο Συμβούλιο για επικύρωση της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».

Τα πιο σημαντικά