Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
διάφοραΈκανα 5 εξωσωματικές για να αποκτήσω παιδί και άλλες δίπλα μου τα...

Έκανα 5 εξωσωματικές για να αποκτήσω παιδί και άλλες δίπλα μου τα έριχναν – Η αληθινή ιστορία της Αργυρώς

Πήγα στις 08:00 το πρωί σε ιδιωτικό νοσοκομείο,με ετοιμασαν φορώντας μου χειρουργικά ρούχα και παπούτσια και με έβαλαν να περιμένω σε έναν θάλαμο ένα επί ένα. Θυμάμαι μια κοπελίτσα μικρούλα, το πολύ 25 ετών πανικόβλητη και μια άλλη κυρία 45 ετών. Εκείνες είχαν πάει για…απόξεση. Ωστόσο δεν μπόρεσα ποτέ να τις κρίνω για αυτή τους την πράξη. Έχω προσπαθήσει να υιοθετήσω γιατί δεν αντέχω την απόρριψη που τρώνε τα παιδιά από τους βιολογικούς τους γονείς, αλλά…. Συνέντευξη-ρεπορτάζ: Έλσα Λουκά – singlewoman.gr

«-Τι έγινε κορίτσι μου;Ακόμη κανένα παιδάκι στα σκαριά;Τι περιμένετε κι εσύ κι ο άντρας σου;Θα περάσουν τα χρόνια και δεν θα το καταλάβετε!».

Μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι κάθε φορά που κυρίες και κύριοι ξεστόμιζαν αυτές τις λέξεις στην φίλη μου Αργυρώ! Με κάθε καλή διάθεση βέβαια,κι ανησυχώντας πραγματικά για το μέλλον της φίλης μου!Εκείνο που μου έκανε όμως εντύπωση είναι πως όσο εγώ νευρίαζα ,τόσο το πρόσωπο της Αργυρώς ημέρευε(έχοντας συνηθίσει βέβαια στα συγκεκριμένα λόγια),απαντώντας με κάθε ευγένεια»-Έχει ο Θεός…!».

-Είσαι φίλη μου αλλά καταλαβαίνεις πως αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να γίνουν!Πότε παντρεύτηκες;

-Παντρεύτηκα το 2002 τον άντρα της ζωής μου!Μαζί σκοπεύαμε να κάνουμε μια μεγάλη κι ωραία οικογένεια.

-Εξεταστήκατε πριν τον γάμο;

-Ναι ,κάναμε και οι δύο τους απαραίτητους αιματολογικούς ελέγχους,κι εγώ επισκέφθηκα και τον γυναικολόγο μου για την καθιερωμένη ετήσια εξέταση.

-Και ήταν όλα καθαρά;

-Ναι,ήταν όλα εντάξει.Για ένα χρόνο μετά τον γάμο προσπαθούσαμε να κάνουμε παιδί.Γι ‘ αυτό παντρευτήκαμε άλλωστε!

-Αλλά;

-Δεν έμενα έγκυος κι έτσι αποφάσισα να επαναξεταστώ,σε άλλον όμως γυναικολόγο.

-Γιατί άλλαξες;

-Καθαρά από ένστικτο.

-Είδες διαφορά;

-Όχι ιδιαίτερη.Η μόνη διαφορά ήταν πως ο συγκεκριμένος ιατρός δεν μπορούσε να μου μετρήσει την δεξιά σάλπιγγα,καθησυχάζοντάς με όμως πως δεν είναι κάτι αφύσικο.Κι έτσι από εμένα δεν υπήρχε πρόβλημα.

-Ο σύζυγός εξετάστηκε;

-Όσο εγώ ήμουν στον γυναικολόγο,εκείνος είχε επισκεφθεί έναν ανδρολόγο-ουρολόγο.Ήταν κι αυτός εντάξει.

-Οπότε;

-Οπότε,αφού ο γιατρός μου εξήγησε ακριβώς τον κύκλο μου και ποιες ημέρες πρέπει να προσπαθώ,το άφησα και είπα πως θα έρθει από μόνο του.

-Και πάλι δεν ήρθε.

-Όχι.Γι ‘ αυτό και πήγα σε άλλον γιατρό.Με εξέτασε κι εκείνος και μου είπε το ίδιο πράγμα.Πως δεν μπορεί να μετρήσει την δεξιά μου σάλπιγγα και παρόλο που δεν είναι κάτι το ανησυχητικό,καλά θα ήταν να έκανα μια σαλπιγγογραφια.

-Και την έκανες.

-Βέβαια και την έκανα.

-Στο δημόσιο;

-Όχι,πήγα σε ιδιωτικό.

-Ήταν επίπονη εξέταση;

-Όχι καθόλου!Επειδή δεν υπήρχε κάτι φραγμένο στις σάλπιγγές μου,ίσως γι’ αυτό δεν πόνεσα.

-Άρα καθαρές και οι σάλπιγγες.

-Ναι.

-Και πως προχώρησες;

-Αφού δεν είχαμε κανένα πρόβλημα πλέον και οι δύο,πήγα συστημένη σε έναν ιατρό που θα με βοηθούσε..Του έδωσα όλες τις εξετάσεις που είχα κάνει κι εγώ και ο σύζυγός μου.Μόνο που κανένας ιατρός δεν είχε γράψει πουθενά πως δεν μπορούσε να μετρήσει την σάλπιγγα.

-Αυτό γιατί;

-Μάλλον επειδή όπως μου είπαν το θεωρούσαν φυσιολογικό.

-Και;

-Όταν του το είπα άρχισε να μου κάνει ερωτήσεις για την περίοδό μου.Για το χρώμα της,τους πόνους και την συχνότητα.Από τα συμπτώματα μου είπε πως υποψιάζεται ενδομητρίωση.

-Τι είναι αυτό ακριβώς;

-Είναι όταν έχεις κύστες οι οποίες εμποδίζουν τα ωάρια να πέσουν και να γονιμοποιηθούν.

-Και τι σου πρότεινε;

-Μου πρότεινε να κάνω υστεροσκόπηση κι εννοείται πως την έκανα.Πήγα στις 08:00 το πρωί σε ιδιωτικό νοσοκομείο,με ετοιμασαν φορώντας μου χειρουργικά ρούχα και παπούτσια και με έβαλαν να περιμένω σε έναν θάλαμο ένα επί ένα.

-Ήσουν μόνη εκεί;

-Όχι υπήρχαν κι άλλες γυναίκες!Θυμάμαι μια κοπελίτσα μικρούλα, το πολύ 25 ετών πανικόβλητη!

-Θα έκανε την ίδια εξέταση με εσένα;

-Όχι!Ούτε εκείνη,αλλά ούτε η 45χρονη κυρία που περίμενε στον διπλανό θάλαμο.Εκείνες πήγαιναν για απόξεση.Που στην ουσία είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία  με την υστεροσκόπηση.

-Απόξεση;!

-Ναι.Εκείνες εγκυμονούσαν κι απλά δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα έμβρυα.

-Τραγική ειρωνεία έτσι;

-Ναι.

-Πως ένιωσες;

-Περίεργα!Ωστόσο δεν μπόρεσα ποτέ να τις κρίνω για αυτή τους την πράξη.

-Ας πούμε λοιπόν για την διαδικασία…

-Μπήκα σε χειρουργείο κανονικά,θυμάμαι το τραπέζι με τα πόδια,και τον γιατρό μου,που αφού τον είχα ενημερώσει πως φοβόμουν την νάρκωση,να μου λέει ανέκδοτα!

-Άνθρωπος!

-Με κεφαλαία γράμματα όμως!Ξύπνησα,ετοιμάστηκα και ήμουν έτοιμη να συζητήσω με τον γιατρό,συντροφιά πάντα με τον άντρα μου.

-Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

-Υπήρχε μια κύστη μπροστά από την σάλπιγγα η οποία και αφαιρέθηκε.

-Γι ‘ αυτό δεν μπορούσε να μετρηθεί;

-Ακριβώς .Ο γιατρός μου βέβαια με ενημέρωσε πως συνήθως υπάρχουν πολλές εστίες ενδομητρίωσης κι όχι μια.Και το φάρμακο για αυτή είναι η εγκυμοσύνη.Κι έτσι μου συνέστησε έναν ειδικό για εξωσωματική γονιμοποίηση.

-Οπότε πας πάλι σε άλλον γιατρό.

-Ναι,πήγαμε του δείξαμε όλες τις εξετάσεις από την αρχή,μας είπε κι εκείνος τα ίδια πράγματα,με τη διαφορά πως εκείνος πρόσεξε πως υπήρχαν και κάποιες άτυπες μορφές σπερματοζωαρίων.Κι έτσι απλά ξεκινήσαμε.

-Πότε έκανες την πρώτη εξωσωματική;

-Ήταν το 2006.

-Έπαιρνες πολλά φάρμακα;

-Έπαιρνα χάπια αντί θρομβωτικά κι έκανα μία ένεση κάθε ημέρα,συγκεκριμένη ώρα στην κοιλιά.

-Μόνη σου τις έκανες;

-Ναι μόνη.Τις έκανα και μετά πήγαινα να μου μετρήσουν με υπέρηχο το μέγεθος και τον αριθμό των ωαρίων,ώστε όταν επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός να πραγματοποιηθεί η ωοληψία.

-Πως ήταν αυτή η διαδικασία;

-Πάλι δεν κατάλαβα πολλά πράγματα.Έγινε με ελαφριά μέθη,και θυμάμαι πως ενώ σε άλλες ωοληψίες κατάφερναν κι έπαιρναν έως και δώδεκα ωάρια,σε εμένα ποτέ δεν πήραν πάνω από οκτώ.

-Αυτό οφειλόταν στην ενδομητρίωση;

-Ναι.

-Μετά;Τι γίνεται μετά;

-Πέντε ημέρες μετά την ωοληψία ,κι αφού είχε γίνει η γονιμοποίηση στο ιδιωτικό εργαστήριο,έπρεπε να γίνει η εμβρυομεταφορά .Έμειναν τέσσερα γονιμοποιημένα ωάρια,αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει να εμφυτευτούν πάνω από τρία.

-Ήσουν ξύπνια κατά την εμβρυομεταφορα;

-Ναι,ήμουν.

-Πόσο καιρό περίμενες για να δεις το αποτέλεσμα;

-Μετά από επτά ημέρες κι ενώ συνέχιζα να παίρνω φάρμακα,έκανα την β΄ χοριακή.Και παρόλο που είχα τα συμπτώματα από τις πρώτες ημέρες ,εκείνη έβγαινε αρνητική.

-Δύσκολη κατάσταση.

-Δεν το έβαλα κάτω!Ούτε εγώ αλλά ούτε κι ο άντρας μου.Αποφασίσαμε να κάνουμε και δεύτερη .Πριν όμως από αυτή ο γιατρός μας συνέστησε να κάνουμε την εξέταση του καρυώτυπου .Εκείνη από ότι είχα καταλάβει δείχνει το DNA και τα γονίδια.Καθαρή κι αυτή .Αφού ο άνθρωπος απηύδησε  και είπε πως αν δεν πετύχει και η δεύτερη με τόσο καθαρές εξετάσεις, θα σκίσει το πτυχίο του.

-Το έσκισε;

-Δεν επιτρέπεται να χάνονται τόσο θαυμάσιοι γιατροί!

-Οπότε ήρθε και η τρίτη εξωσωματική…

-Ήρθε κι εκείνη!Και πάλι φάρμακα,και πάλι ενέσεις,αλλά τζίφος…!

-Συνέχισες;

-Είχα κάνει την αρχή!Θέλαμε και οι δύο τόσο πολύ ένα παιδί που δεν μας σταματούσε τίποτα.Γι’ αυτό κι επισκεφθήκαμε ένα ιδιωτικό κέντρο εξωσωματικής.Αφού λοιπόν κάναμε και την τέταρτη κι εκείνη απέτυχε,ο νέος πλέον γιατρός μου συνέστησε να κάνουμε μια λαπαροσκόπηση,η οποία θα ήταν επεμβατική αν έβρισκε εστίες ενδομητρίωσης,ή αλλιώς διερευνητική.

-Και βρήκε;

-Βρήκε πολλές εστίες οι οποίες δεν φαίνονταν στον υπέρηχο.

-Και τις αφαίρεσε.

-Ναι,εκτός από μια η οποία ήταν ακριβώς πάνω στο τοίχωμα της μήτρας και δεν ήθελε να την πληγώσει,γι ‘ αυτό και δεν την πείραξε.

-Και τελικά προχωράς στην πέμπτη εξωσωματική….

-Ναι,μόνο που αυτή την φορά κάναμε πιο ιδιαίτερα πράγματα.

-Δηλαδή;

-Κάναμε μικρογονιμοποίηση .Αλλά κι αυτή δεν απέδωσε.Κι εκεί σταμάτησα.

-Πολλά φάρμακα.

-Πολλά φάρμακα και πολλές ορμόνες.

-Δεν φοβήθηκες για αυτοάνοσα;

-Ναι,μα το θέλαμε τόσο πολύ και οι δύο!!!

-Ο γιατρός σου σε παρότρυνε για ακόμη μια;

-Ούτε καν.Μου είχε πει πως πλέον ήμουν σε κίνδυνο για καρκινώματα.Καλύτερα να σταματούσα.

-Αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα στην υγεία σου μετά από κάποιο καιρό;

-Μόνο κάποια ινομοιώματα προς το παρόν.

-Όλα αυτά τα χρόνια δεν σκέφτηκες την υιοθεσία;

-Άλλο μεγάλο θέμα ανοίγεις!Έχω προσπαθήσει και γι ‘ αυτό.Και δικά μου παιδιά να είχα πάλι θα προσπαθούσα να υιοθετήσω  γιατί δεν αντέχω την απόρριψη που τρώνε τα παιδιά από τους βιολογικούς τους γονείς.Αλλά τέλοσπάντων.

-Θα ξαναπερνούσες όλη αυτή την διαδικασία;

-Ναι θα το ξαναέκανα.Για εμένα δεν ήταν κάτι επίπονο.Δεν ένιωθα βάρος.Το έβλεπα νορμάλ.

-Δεν δυσκολεύτηκες πουθενά;

-Μόνο στην τελευταία εξωσωματική που το πρωί με νάρκωσαν και ύστερα έπρεπε να πάω για δουλειά.Βλέπεις δεν δικαιολογούνται οι αναρρωτικές σε τέτοιες περιπτώσεις.

-Από θέμα κόστους;

-Κατά μέσο όρο 4,500 ευρώ η κάθε εξωσωματική;

-Δεν σου κάλυψε κάποια έξοδα το ταμείο σου;

-Θα μου κάλυπτε κάποια μόνο σε περίπτωση που η σαλπιγγογραφία έδειχνε κάποιο πρόβλημα.Από την στιγμή όμως που ήταν καθαρή το μόνο που μου κάλυψε ήταν τα χάπια.Ούτε τις ενέσεις.

-Δεν είναι λίγο ειρωνικό; Από την στιγμή που μέχρι πριν κάποιο καιρό τα ταμεία κάλυπταν πλαστική στήθους σε καρκινοπαθείς,να μην καλύπτει έστω κάποια έξοδα της εξωσωματικής;

-Ανάγκη η μια,ανάγκη και η άλλη.Θα μπορούσαν να καλύψουν και τις δύο περιπτώσεις κατά ένα ποσοστό.

-Πες μας κάτι για το τέλος.

-Δεν θεώρησα ποτέ χαμένο τον χρόνο μου,ούτε τα χρήματά μου κι ας μην έμεινα έγκυος.Δεν ένιωσα ποτέ πως έπρεπε να κρύψω κάτι,γι ‘ αυτό και δεν έσκυβα το κεφάλι όταν με ρωτούσαν για παιδί.Θα τα ξανα έκανα όλα από την αρχή.


Να σας πω μόνο πως το συγκεκριμένο ζευγάρι συνεχίζει και είναι μαζί,περισσότερο αγαπημένο από ποτέ,κι εμείς τους ευχόμαστε να μείνουν έτσι για πολλά πολλά χρόνια.Θυμηθείτε μόνο την εξομολόγηση της Αργυρούλας την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον άτεκνο άνθρωπο….

Είναι ο Σταυρός που κουβαλάμε και τον ξέρουμε μόνο εμείς…..

Τα πιο σημαντικά