Εισβολή στην Ουκρανία: Καταστράφηκε το Antonov An-225, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο

28 Φεβρουαρίου, 2022 12:05 ΠΜ
More videos

Μια από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Antonov An-225, όπως ανέφερε στο Twitter, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το αεροσκάφος πιθανώς να καταστράφηκε από Ρώσους, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, να αναφέρει στο Twitter: «Μπορεί να κατέστρεψαν το Mriya (σ.σ. το όνομα του αεροσκάφους που σημαίνει ‘όνειρο’ στα ουκρανικά) αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταστρέψουν τα όνειρά μας για ένα δυνατό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».

Ποιο είναι το Antonov An-225

Το Antonov An-225 Mriya (Ουκρανικά: Антонов Ан-225 Мрія, Όνομα αναφοράς ΝΑΤΟ: ‘Cossack’) ήταν ένα μεταφορικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από την Antonov το 1988 στη Σοβιετική Ένωση και αποτέλεσε το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο.

Είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν και είναι μεγέθυνση του An-124 Ruslan. Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνταν για μεταφορές βαρέων φορτίων, εμπορικού σκοπού, λόγω του μεγάλου εσωτερικού χώρου της ατράκτου του.