Είναι η Ιωάννα Μπέλλα το πρότυπο Ελληνίδας γυναίκας που θέλουμε να μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό;

6 Δεκεμβρίου, 20183:37 ΜΜ

Η Ιωάννα Μπέλλα βρέθηκε χθες καλεσμένη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και μεταξύ άλλων παραδέχτηκε δημοσίως ότι έχει φάει χαστούκι από σύντροφό της και μάλιστα από τα λεγόμενά της το βρίσκει και φυσιολογικό καθώς είπε χαρακτηριστικά: «Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον έντονο τσακωμό; Όποια δεν έχει φάει ή όποια δεν έχει κάνει πλαστικές λέει ψέματα».

γράφει η ΕΛΕΝΑ ΦΑΚΟΥ

Κι αυτή η εντελώς απαράδεκτη, αντιφεμινιστική δήλωση, έγινε από την “ωραιότερη γυναίκα της Ελλάδας” για το 2018 στον απόηχο του βιασμού και της δολοφονίας μιας άλλης Eλληνίδας, της 21χρονης Έλενας Τοπαλούδη στη Ρόδο, η οποία δεν έφαγε μόνο ένα χαστούκι, όπως χασκογελώντας δήλωσε ότι βρίσκει φυσιολογικό η κυρία Μπέλλα, αλλά οι δράστες την κακοποίησαν σωματικά, σεξουαλικά και την πέταξαν στη θάλασσα όπου και τελικά πνίγηκε. Ταυτόχρονα η δήλωση αυτή πρέπει να έφερε στο νου χιλιάδων γυναικών οι οποίες έχουν υποστεί κακοποίηση εκεί έξω τα φρικτά συναισθήματα που τους προκαλεί η βία. Τέλος, η θέση της Ιωάννας Μπέλλα ως δημόσιο πρόσωπο το οποίο κατέχει έναν τίτλο ομορφιάς και μάλιστα θα πάει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, θα έπρεπε να την κάνει πιο υπεύθυνη ως προς τα λεγόμενά της γιατί πολλά νέα κορίτσια εκεί έξω τη θεωρούν πρότυπο και με τη δήλωσή της αυτή απενοχοποιεί τη βία, το χειρότερο δηλαδή που θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα που της δίνεται δημόσιος λόγος.

Αν λοιπόν τα ελληνικά καλλιστεία ως θεσμός, θα ήθελαν να δείξουν πως βλέπουν πρώτα τη γυναίκα ως οντότητα και όχι ως ένα κομμάτι κρέας καλό θα ήταν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να στέψουν Star Hellas 2018 την κυρία Μπέλλα η οποία πήγε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό για να πάρει την εκδίκησή της από το GNTM και τώρα με την κορώνα στο κεφάλι βγαίνει σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαλαλεί ότι η άσκηση βίας είναι κάτι φυσιολογικό, ολοκληρωτικό, καθημερινό, κάνοντας το εντελώς αντίθετο από αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνει: Νομιμοποιεί την κακοποίηση των γυναικών γελώντας και δίνοντας συνέντευξη σε τηλεοπτικό show την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αναθεωρηθεί η κατοχή του στέμματος από τη συγκεκριμένη κοπέλα γιατί όχι μόνο προσβάλλει όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας στη ζωή τους αλλά και διότι η ίδια είναι ένα εντελώς λανθασμένο πρότυπο για κάθε νέο κορίτσι εκεί έξω. Αν τα ελληνικά καλλιστεία θέλουν να λένε πως είναι ένας θεσμός ο οποίος αντιπροσωπεύει αξίες και ιδανικά, η αφαίρεση του τίτλου από αυτή τη γυναίκα ως παραδειγματική τιμωρία είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουν. Ή το λιγότερο, να της πουν να αναθεωρήσει τις απόψεις της, να ζητήσει συγγνώμη και να επανορθώσει γιατί ίσως τελικά και η συγκεκριμένη γυναίκα να έχει πέσει στα δίχτυα της χαμηλής αυτοεκτίμησης που αποκτά κάθε γυναίκα όταν τρώει ξύλο: Την κάνει να νομίζει ότι το αξίζει.

Ως γυναίκες καλό θα ήταν να μην θέλουμε άτομα με τέτοιες απόψεις να μας εκπροσωπούν εντός ή εκτός των συνόρων.Θα πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε δηλώσεις που θέλουν να ξεπλύνουν το χαστούκι, χρίζοντάς το μια συνηθισμένη πρακτική η οποία δεν στηλιτεύεται.Γιατί το νόημα στο τέλος της ημέρας είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να παλεύουμε για “Καμία άλλη Έλενα” αλλά δε θα σταματήσουμε ποτέ, διότι ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει. Είναι όμως ταυτόχρονα υποχρέωσή μας να παλεύουμε και για “Καμία άλλη Ιωάννα” η οποία ανοίγει το δρόμο για πολλές ακόμη “Ελενες”. Αυτό κι αν πρέπει να σταματήσει.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News