Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΕίναι επίσημο: Χıλιάδες Έλληνες χάνοuν άμεσα το δίπλωμα οδήγnσης

Είναι επίσημο: Χıλιάδες Έλληνες χάνοuν άμεσα το δίπλωμα οδήγnσης

Σαρωτικούς ελέγχους πραγματοποιεί η Τροχαία στους ελληνικούς δρόμους για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στις πόλεις και τις μεγάλες εθνικές οδούς.

Πλέον, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ αυστηρά και οι Αστυνομικοί δεν αστειεύονται, μπορούν να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης και με το παραμικρό ψεγάδι.

Και αν το κόκκινο φανάρι ή το κινητό είναι «κόκκινα» πανιά για την Τροχαία, η οποία αφαιρεί το δίπλωμα οδήγησης, μία ακόμη σχεδόν άγνωστη παράμετρος που μπορεί να έχει το αυτοκίνητό σας και να μην την γνωρίζετε, μπορεί να σας αφαιρέσει το δίπλωμα.

Μάλιστα, αυτή η παράμετρος αφορά χιλιάδες οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους.

Εχει διαπιστωθεί πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οχημάτων, είτε επιβατικών είτε επαγγελματικών κυκλοφορεί με φθαρμένα ή ακόμα και με τελείως ακατάλληλα ελαστικά.

Ακόμα και το καλύτερο ΙΧ να έχεις στην κατοχή σου, αν τα ελαστικά δεν πατάνε καλά στο δρόμο οι ικανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η εντολή πλέον είναι ξεκάθαρη προς την Τροχαία, ελέγξετε και τα ελαστικά των οχημάτων.

Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη σχετικούς ελέγχους και βεβαιωνει χιλιάδες παραβάσεις.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα ελαστικά είναι ακατάλληλα το χρηματικό πρόστιμο φτάνει στα 40 ευρώ. Επιπλέον γίνεται αφαίρεση του διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας που φτάνουν τις 10 ημέρες ενώ το όχημα ακινητοποιείται.

Τα παραπάνω επιβάλλονται στον οδηγό. Επίσης το χρηματικό πρόστιμο των 40 ευρώ επιβάλλεται για τα ΙΧ σε οδηγό και ιδιόκτητη ενώ στα λεωφορεία και τα φορτηγά το χρηματικό (μόνο) πρόστιμο αφορά μόνο στον ιδιοκτήτη και όχι στον οδηγό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το βάθος των αυλακώσεων των επιβατικών αλλά και επαγγελματικών οχημάτων έως 3.5 τόνους πρέπει να είναι 1.6 χιλιοστά ενώ δεν θα πρέπει να έχουν εξογκώματα στα πλαϊνά ή ρωγμές.

Αντίστοιχα για λεωφορεία και λοιπά φορτηγά άνω των 3.5 τόνων το βάθος πέλματος πρέπει να είναι 2 χιλιοστά για τους διευθυντηρίου άξονες (και 1.6 στους υπόλοιπους).

Αν τα οχήματα που έχουν ελαστικά και δεν πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές τότε τα πρόστιμα είναι, όπως προαναφέραμε ιδιαίτερα τσουχτερά και κυρίως στην χρήση του οχήματος.

Τα πιο σημαντικά