Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
διεθνήΕίδε χιόνι στη Βραζιλία για πρώτη φορά στα 62 του χρόνια

Είδε χιόνι στη Βραζιλία για πρώτη φορά στα 62 του χρόνια

Οι θερμοκρασίες έπεσαν σε όλη τη Βραζιλία την Πέμπτη – με σπάνιες χιονοπτώσεις όλη τη νύχτα σε ορισμένα μέρη – καθώς η πολική ατμοσφαιρική μάζα προχώρησε προς το κέντρο και τον νότο, απειλώντας καλλιέργειες καφέ, ζαχαροκάλαμου και πορτοκαλεώνες με παγετό.

Αυτοκίνητα, δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν με πάγο, ενώ οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να τραβήξουν φωτογραφίες και να παίξουν στο χιόνι, φτιάχνοτνας χιονάνθρωπους.

«Είμαι 62 χρονών και δεν είχα δει ποτέ το χιόνι. Το να βλέπεις την ομορφιά της φύσης είναι κάτι το απερίγραπτο», δήλωσε ο οδηγός φορτηγού Ιόντορ Γκονκάλβες Μαρκές στην Καμπάρα ντο Σουλ, έναν δήμο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, μιλώντας στο δίκτυο TV Globo.

Περισσότερες από 40 πόλεις στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ είχαν συνθήκες παγετού και τουλάχιστον 33 δήμοι είχαν χιόνι, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Somar Meteorologia.

Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός στη Βραζιλία έχει ήδη στείλει τις διεθνείς τιμές καφέ και ζάχαρης υψηλότερα και η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι η πιο κρύα ημέρα του έτους, σύμφωνα με τον Μάρκο Αντόνιο ντος Σάντος, συνεργάτη της εταιρείας συμβούλων καιρού Rural Clima.

Σε μια έκθεση την Πέμπτη, ο ντος Σάντος είπε ότι το νότιο τμήμα του Goiás και του Mato Grosso do Sul, περιοχές όπου οι αγρότες καλλιεργούν καλαμπόκι, θα αντιμετωπίσουν χαμηλές θερμοκρασίες την Παρασκευή καθώς το κύμα του κρύου αέρα βαδίζει προς τα βόρεια.

Η πολική ατμοσφαιρική μάζα κινείται πάνω από το Σάο Πάολο και το Μίνας Ζεράις, σημαντικές περιοχές παραγωγής ζάχαρης, εσπεριδοειδών και καφέ.

Σύμφωνα με την εταιρεία μετεωρολογίας MetSul, οι άνεμοι στην πόλη του Σάο Φρανσίσκο ντε Πάουλα έφτασαν το μέγιστο στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (49 μίλια / ώρα), ένα σπάνιο φαινόμενο στη Βραζιλία.

«Άξιζε τον κόπο. Στην πραγματικότητα, σχεδόν δεν νιώθετε το κρύο λόγω του πόσο συναρπαστικό είναι το χιόνι. Είναι θαυμάσιο, είναι θαυμάσιο!», είπε η Ζοσελέιν ντα Σίλβα Μαρκές στο TV Globo ενώ απολάμβανε το χιόνι στο Cambara do Sul.

Τα πιο σημαντικά