«Είχα κάποτε ένα σπίτι»: Κόλαφος ο Νίκος Μαστοράκης για τις φωτιές στην Ελλάδα και τις ευθύνες

21 Ιουλίου, 2022 10:33 ΜΜ
More videos

Η ανάρτηση του Νίκου Μαστοράκη για τις φωτιές στην Ελλάδα και τις ευθύνες των ιδιοκτητών

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν και πάλι με τις ευθύνες των ιδιοκτητών, που εκ του νόμου οφείλουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από την βλάστηση ώστε να μην βρίσκει η φωτιά καύσιμη ύλη και παίρνει διαστάσεις. Μια υποχρέωση που σπανίως τηρείται, ενώ και οι δημοτικές αρχές σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί στην ανάγκη και την υποχρέωση να καθαρίσουν τα περιαστικά δάση.

Ο Νίκος Μαστοράκης έγραψε λοιπόν ένα κείμενο, που απαριθμεί και εξηγεί τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών στα προάστια του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια που και εκεί οι φωτιές κάθε καλοκαίρι καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Η ανάρτηση του Νίκου Μαστοράκη

«Είχα κάποτε ένα σπίτι. Ενα πολύ όμορφο, πολύ ιδιωτικό, ιδιαιτατο σπίτι στην κορυφή του δικού του λόφου. Κάθε χρόνο, λάμβανα την προειδοποίηση της Πυροσβεστικής του Λος Αντζελες ότι έπρεπε να προχωρήσω άμεσα στην εφαρμογή κανονισμού που ρίχνει την ευθύνη της προστασίας στον ιδιοκτήτη της περιουσίας και όχι στη δημοτική αρχή. Χρειαζόταν τότε μια σημαντική δαπάνη για να καθαριστεί η περίμετρος, να κουρευτούν σε ύψος μικρότερο των 10 εκ. χόρτα, γρασίδι, φυτά, να καθαριστεί η ξύλινη στέγη από πευκοβελόνες κλπ. και να “κουρευτούν” τα χαμηλά κλαδιά των δέντρων. To δικό μου σπίτι (αλλά και το κτίριο του γραφείου μου, ένα παλιό Ισπανικό σπίτι στη Sunset) ήταν γεμάτα δέντρα και η ετήσια δαπάνη δολοφονική.

Μη συμμόρφωση έφερνε βαρύ πρόστιμο που χρεωνόταν στη φορολογική μερίδα του σπιτιού άμεσα. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες πλήρωναν για να προστατευτούν και να προστατέψουν. Αν ένας τέτοιος νόμος εφαρμοζόταν στην Ελλάδα, πόσες περιουσίες και ίσως ανθρώπινες ζωές δεν θα σώζαμε, αντί να κυνηγάμε δημάρχους και κυβερνήσεις;

(Για όσους θέλουν να δουν το σχετικό νόμο του Λος Αντζελες, εδώ: https://www.lafd.org/…/brush/brush-clearance-requirements».