Η Εθνική Ομάδα που κατετάγη στην 11η θέση του πίνακα των μεταλλίων επιστρέφει από την Τουρκία στην Ελλάδα στις 12.00 το μεσημέρι με πτήση της AEGEAN
Με απολογισμό τρία μετάλλια στις αποσκευές της επιστρέφει στις 12 το μεσημέρι με πτήση της AEGEAN η ελληνική αποστολή μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της στο 38ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μίλτος Τεντόγλου χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο, γράφοντας Ιστορία στον ευρωπαϊκό κλασσικό αθλητισμό, καθώς έγινε ο πρώτος άλτης του μήκους, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, τρεις διαδοχικές φορές.
Ο Νίκος Ανδρικόπουλος έφερε το πρώτο -χρονικά- μετάλλιο, αργυρής απόχρωσης, με άλμα στα 16,58μ. στο τριπλούν, το οποίο του χάρισε τη δεύτερη θέση στο βάθρο των νικητών, ενώ ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο Ανδρών με άλμα στα 5,80μ. Ο άλτης του Χάρη Καραλή ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το τρίτο και τελευταίο της μετάλλιο στη διοργάνωση. Είναι μάλιστα το 17ο ασημένιο μετάλλιο και το πρώτο δικό του.
Τα τρία μετάλλια της ελληνικής αποστολής την έφεραν στην 11η θέση του πίνακα μεταλλίων, με την Νορβηγία να κάνει την έκπληξη στην κορυφή. Εξαιρετική παρουσία για τα ελληνικά χρώματα που ξεπέρασαν υπερδυνάμεις όπως η Πολωνία, η Ουκρανία και η Ισπανία.
Συνολικά, η χώρα μας έχει κατακτήσει 37 μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης, εκ των οποίων 8 χρυσά, 17 ασημένια και 12 χάλκινα, σε σύνολο 15 διοργανώσεων, όπου αθλητής ή αθλήτρια κατάφερε να έχει παρουσία στο βάθρο των νικητών.
Από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο στο Γκρενόμπλ το 1972, φτάσαμε εν έτει 2023 να μετράμε 37 ελληνικά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Με τον θεσμό να έχει ξεκινήσει το 1970 στη Βιέννη, η Ελλάδα πήρε δύο ασημένια μετάλλια στη διοργάνωση του 1972 και άλλο ένα την επόμενη χρονιά με τον Παπαδημητρίου στο ύψος. Ακολούθησε το αργυρό μετάλλιο του Παπαγεωργόπουλου το 1976 στο Μόναχο και από τότε, η Ελλάδα είδε πάλι βάθρο… το 1994 στο Παρίσι, χάρη στους Αλέξανδρο Τερζιάν, Κώστα Κουκοδήμο και Γιώργο Παναγιωτόπουλο.
Την ίδια ώρα ο Μίλτος Τεντόγλου μπήκε σε μία ξεχωριστή ομάδα αθλητών όσον αφορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Από το 1966 όταν και άρχισε ο θεσμός (αρχικά κάθε χρόνο ως «Ευρωπαϊκοί αγώνες» και από το 1970 ως Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), συνολικά 22 αθλητές έχουν καταφέρει σε όλα τα αγωνίσματα, να κερδίσουν τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες φορές ένα χρυσό μετάλλιο.
Για τον Μίλτο το χθεσινό ήταν το τρίτο και αν τα καταφέρει ξανά σε δύο χρόνια, θα ισοφαρίσει στην πρώτη θέση με 4 συνεχόμενα χρυσά, τους Βαλερί Μπορζόφ, Μαριάν Βορονίν, Τζέισον Γκάρντενερ (όλοι 60 μέτρα) και Ρενό Λαβιλενί (επί κοντώ). Μόνο δύο γυναίκες έχουν πέντε συνεχόμενα χρυσά μετάλλια, η Ολλανδέζα Νέλι Φίρε-Κούμαν στα 60 μέτρα (1985-89) και η Ανατολικογερμανίδα Κάριν Μπάλζερ στα 60 μέτρα με εμπόδια (1967-71).
Ο πρωταθλητής του μήκους, με το μετάλλιο που κατέκτησε στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ο πρώτος Έλληνας (άνδρας ή γυναίκα) που κατακτά τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Και μάλιστα είναι και τα τρία χρυσά και συνεχόμενα. Μετά το αργυρό του 2015 και το χρυσό του 2017, επέστρεψε στο βάθρο σε αυτή τη διοργάνωση και «έσπασε» την πρωτιά που είχε με δύο μετάλλια, μαζί με τους Στεφανίδη, Θάνου, Παυλακάκη, Παπαχρήστου, Κοκλώνη και Παπαγεωργόπουλο.
Για τον πέντε φορές -πλέον- πρωταθλητή Ευρώπης, Μίλτο Τεντόγλου, αυτό ήταν το ένατο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα του σε μεγάλες διοργανώσεις, ενώ έχει 11 συνολικά, με τα άλλα δύο να είναι ασημένια. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ χάλκινο μετάλλιο. Πάντως, το ρεκόρ με τα 8 συνολικά χρυσά στην ιστορία του θεσμού που έχει η Ελενα Φιμπινγκέροβα στην σφαιροβολία (1973, 74, 77, 78, 80, 83, 84, 85), μάλλον δεν θα καταρριφθεί ποτέ.
Ο αγώνας του Μίλτου Τεντόγλου
Γλασκώβη, Τορούν και τώρα Κωνσταντινούπολη. Ο Μίλτος Τεντόγλου συνεχίζει να γράφει ιστορία καθώς χθες έγινε ο πρώτος αθλητής του μήκους ο οποίος κατακτά τρία σερί χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκό κλειστού στίβου.
Κι αυτό το πέτυχε ένας αθλητής ο οποίος μέχρι το 2018 δεν… αγαπούσε ιδιαίτερα τον κλειστό στίβο, ωστόσο όταν άρχισε να συλλέγει τα μετάλλια, άρχισε να αλλάζει και η σκέψη του.
Ο Μίλτος μπορεί να αντιπαθεί το πρωινό ξύπνημα και τους αγώνες, αλλά περισσότερο από κάθε τι άλλο σιχαίνεται την ήττα. Κι αφού δεν μπορούσε να αλλάξει την (βάρβαρη) ώρα διεξαγωγής του τελικού του μήκους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη (ξεκίνησε στις 09:15) φρόντισε να στείλει με το… καλημέρα το μήνυμα του προς τους υπόλοιπους φιναλίστ.
«Όπως το βλέπω τώρα, και μπορώ να το πω από τώρα, 8.30μ. και λίγο παραπάνω μπορώ να πηδήξω δεν υπάρχει πρόβλημα», είχε πει με τη γνωστή αφοπλιστική ειλικρίνεια που τον διακρίνει μετά τον ημιτελικό όπου είχε περάσει 2ος πίσω από τον Σουηδό Μοντλερ και φρόντισε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του…
Κατά την παρουσίαση των αθλητών εμφανίστηκε με την κουκούλα του, χαλαρός και άνετος αλλά μόλις μπήκε στον διάδρομο όλοι κατάλαβαν ότι δεν είχε όρεξη για… περιπέτειες.
Πρώτο άλμα στα 8.30 (όσο ακριβώς είχε πει) και η πίεση στους διεκδικητές του στέμματός του από πολύ μεγάλη έγινε τεράστια!
Ο Σουηδός Μόντλερ προσπάθησε, ισοφάρισε το φετινό του ρεκόρ (8.19) ρίσκαρε απίστευτα στα επόμενα άλματα του μήπως και βρει την επίδοση της ζωής του, αλλά έκανε το ένα άκυρο μετά το άλλο…
Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν με τον Ρουμάνο Μπιτάν να κλέβει το χρυσό στο προτελευταίο άλμα με επίδοση 8 μέτρα…
Την ίδια ώρα ο Μίλτος παρατηρούσε, κάνοντας σταθερά άλματα πάνω από τα 8 μέτρα κι όταν ο Μόντλερ ακυρώθηκε στην τελευταία του προσπάθεια, έχοντας πλέον σίγουρο το χρυσό, προσπάθησε για μια μεγάλη επίδοση, αλλά προσγειώθηκε στα 8.29.