Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αττική οδό. Το απόλυτο μπάχαλο και χάος

24 Ιανουαρίου, 2022 7:30 ΜΜ
More videos

Τα 70 χιλιόμετρα της Αττικής οδού έχουν γίνει σήμερα ο τόπος του μαρτυρίου για εκατοντάδες οδηγούς, μιας και από το χιόνι εγκλωβίστηκαν στον περίκλειστο δρόμο. Όπως καταγγέλλουν οδηγοί έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και Αττικής οδού.

Όπως είπε ένας από τους οδηγούς:

Καλέσαμε το 1024 της Αττικής Οδού. Πιο εύκολα πιάνεις το τζόκερ παρά να σου απαντήσουν. Πήραμε την Πολιτική προστασία και μας είπαν ότι υπεύθυνη είναι η Αττική Οδός,

Η εταιρία πάντως σε ανακοίνωση της για το μπάχαλο και το χάος που παρουσιάστηκε μέσα στην Αττική οδό, κάνει λόγο για νταλίκες που δίπλωσαν στο ύψος του Γέρακα και οι οποίες έκλεισαν το δρόμο και εγκλώβισαν ουσιαστικά τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρει:

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν “διπλώσει” νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ελπίδα” και τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε, κατηγόρησε ευθέως την Αττική Οδό για το κυκλοφοριακό κομφούζιο, αφού δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό, παρά τις δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία.

Πυρά αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για ελλείψεις στον κρατικό σχεδιασμό

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για “τρομερές ελλείψεις” στον κρατικό σχεδιασμό, υποστηρίζοντας πως παρότι είχε αρκετές ημέρες για να ετοιμαστεί για το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας, δεν πήρε τις σωστές αποφάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι μετά από τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης και το μόνο που έκανε η Πολιτική Προστασία είναι να στείλει μήνυμα στους πολίτες.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για άπραγη κυβέρνηση και τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα το ΚΚΕ καταγγέλλει μεγάλες ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό και σημειώνει ότι οι χιονοπτώσεις πλέον ονομάζονται “ακραία φαινόμενα” και γίνονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην “ατομική ευθύνη”.

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σχολιάζει ότι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν με τα πρώτα χιόνια καθώς οι ιδιώτες στους οποίους παραχωρήθηκαν με “τυμπανοκρουσίες”, μειώνουν το κόστος τους.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για την Αττική Οδό

Ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, μιας και με εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Αττική Οδό, περιφερειακής Υμηττού και περιφερειακής Αιγάλεω

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, περιφερειακής Υμηττού και περιφερειακής Αιγάλεω.

Σύμφωνα με την Τροχαία, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Σημειώνεται επίσης, ότι η ΕΛΑΣ στη προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τη δυσχέρεια που παρατηρείται στην Αττική οδό, λόγω της χιονόπτωσης και στα δύο ρεύματα, από Παιανία έως Μεταμόρφωση, πραγματοποιεί κα αντιδρομήσεις στις εξόδους αυτής για αποσυμφόρηση.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων παρατηρείται:

  • Στην Αττική οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Παιανία έως Μεταμόρφωση, καθώς και στις εξόδους αυτής.
  • Στην Λ. Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από Πεντάγωνο έως την Οδο Μιχαλακοπούλου.
  • Στην Λ. Βασ. Σοφίας στο ρεύμα προς το Σύνταγμα. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στη ΝΕΟ Αθηνών – Κορίνθου καθώς και στη Λ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Αλεξάνδρας, Λ. Ποσειδώνος, Λ. Κηφισίας, καθώς και στις οδούς Πειραιώς , Σταδίου και στον ευρύτερο κεντρικό τομέα Αθηνών.

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, λόγω της χιονόπτωσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της αναφέρει:

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στον νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Πηγή: autoblog.gr