Εγκαινιάστηκε To μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου στο Μαρόκο.

8 Φεβρουαρίου, 2016 8:31 ΜΜ
More videos

Η θερμο-ηλιακή μονάδα «I Noor», βρίσκεται κοντά στην πόλη Ouarzazate, νότια του Μαρόκου, η πύλη προς τη Σαχάρα, εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

272-0.iliakokina120026092015

Αυτή είναι η πρώτη μονάδα σε λειτουργία (τεσσάρων) από ένα τεράστιο συγκρότημα που αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο, με 117 km²  περιοχή. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020 και παρέχει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας του Μαρόκου , δηλαδή λίγο περισσότερο απο ένα εκατομμύριο σπίτια.

Η “Noor 1” είναι 500.000 παραβολικά υαλοπίνακες τοποθετημένοι σε 800 γραμμές. Αυτά τα κάτοπτρα 12 μέτρα ύψους ακόλουθου την διαδρομή του ήλιου, προκειμένου να συλλάβει και να αποθηκεύσουν την περισσότερη δυνατή  ενέργεια απ όλη την ημέρα, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Μόλις ενεργοποιηθεί και  πιάσει τις ακτίνες του ηλιακού κύκλου, η θερμοκρασία φτάνει σε πολύ υψηλή θερμότητα η οποία θερμαίνει ένα ειδικό υγρό στους 393 ° C. Αυτό το υγρό αποστέλλεται σε ένα αγωγό που θερμαίνει το νερό. Αυτό  παράγει ατμό και γυρίζει τις τουρμπίνες σε πλήρη δυναμικότητα.

Μια πολύ ακριβή τεχνολογία και λιγότερο διαδεδομένη από ό, τι τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι πολύ πιο αποτελεσματική για την παραγωγή ενέργειας μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Μαρόκου, Hakima el-Haite μίλησε στην Guardian σχετικά με αυτό: «Δεν είμαστε μια χώρα παραγωγής πετρελαίου. Εισάγουμε το 94% της ενέργειάς μας, όπως ορυκτά καύσιμα από το εξωτερικό και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τον προϋπολογισμό μας “.

noor-i-solar-morocco-e1445871339347

Μέσα από αυτό το έργο, το οποίο θα απαιτήσει 9.000.000.000 $ από την άποψη των επενδύσεων, το Μαρόκο θέλει επίσης να διεκδικήσει μια θέση ως κορυφαίος διεθνής παίκτης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .

Πηγή:  bloomberg (via)