Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΈφυγε από τη ζωή η αρχόντισσα της ναυτιλίας, Άννυ Δ. Πατέρα

Έφυγε από τη ζωή η αρχόντισσα της ναυτιλίας, Άννυ Δ. Πατέρα

Πένθος για τον εφοπλιστή ευεργέτη Νικόλα Πατέρα που «έχασε» την αγαπημένη μητέρα του Αννυ

Σε πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα με την απώλεια της λατρεμένης του μητέρας Άννυς Δ. Πατέρα.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Η σεμνή και ήρεμη δύναμη της ναυτιλίας, σύζυγος του αείμνηστου εφοπλιστή Διαμαντή Πατέρα, μητέρα του Νίκου, της Αναστασίας και της πρόωρα χαμένης Μαρίας, «ταξίδεψε» αθόρυβα και γαλήνια στη γειτονιά των αγγέλων, για να συναντήσει τον αγαπημένο της σύζυγo και τη θυγατέρα της.

Φωτισμένη αστή, βαθιά θρησκευόμενη, εξαιρετικός και γενναιόδωρος άνθρωπος, «η καλύτερη μάνα και σύντροφος» αναφέρουν όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν, πολύτιμη γυναίκα με εξαιρετική καλλιέργεια, ευαισθησία, μόρφωση, υπομονή και ένα ζεστό ντροπαλό χαμόγελο γεμάτο ευγένεια για τους πάντες, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσεως. Πολύ όμορφη, πολύ κομψή, οι παλαιότεροι τη θυμούνται με τις δημιουργίες του οίκου μόδας Ντίνου και Κώστα Μαυρόπουλου να κλέβει την παράσταση, με την εμφάνισή της σε εκδηλώσεις της ναυτιλίας, αλλά και στα ιδιωτικά δείπνα που παρέθετε στην οικία της, στο πλευρό του άρχοντα συζύγου της Διαμαντή Πατέρα.

Πάνω απ’ όλα όμως η καλλονή της εποχής είχε αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της, τα οποία καμάρωνε να μεγαλώνουν, όπως και των εγγονιών της. Εκείνη άλλωστε ήταν που είχε μεταδώσει στον μοναχογιό της την αγάπη της για τον συνάνθρωπο, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη της, με τη δημιουργία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας», ενισχύοντας την κοινωνική, πολιτιστική και ναυτική κληρονομιά της πατρίδας μας, προσφέροντας παράλληλα υποστήριξη στους νέους αλλά και σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

dsc 2022

Η οικογένεια Πατέρα, με καταγωγή από τις Οινούσσες της Χίου, μεγαλούργησε και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ελληνόκτητη ναυτιλία. Η αγάπη της οικογένειας για τον συνάνθρωπο, τον τόπο καταγωγής της, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τους ανθρώπους της θάλασσας μετουσιώνονται στην αγαθοεργό δράση μέσω του Ιδρύματος Ιωάννου Δ. Πατέρα από τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζει με ακόμα περισσότερο πάθος και αγάπη ο Νικόλας Πατέρας. Συγκινημένη και περήφανη για τον γιο της, ντυμένη στα μαύρα, στο πλευρό του Νικόλα, η Αννυ Δ. Πατέρα, παρακολούθησε τον αγιασμό στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Εναν χρόνο μετά την ξαφνική απώλεια της Μαρίας Διαμαντή Πατέρα, που «έφυγε» ξαφνικά στις 12 Δεκεμβρίου 2021, ο αγαπημένος της αδελφός Νικόλας Πατέρας προέβη σε μία πράξη αγάπης, ανακαινίζοντας τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένα ιστορικό εκκλησάκι καταφύγιο πίστης και προσευχής για όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αντλώντας δύναμη και κουράγιο από την Παναγία. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών, που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, καθώς ο ναός παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη συμβολή και χορηγία του ιδρύματος Ν.Δ. Πατέρα.

Πηγή: newsbreak.gr

Τα πιο σημαντικά