Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΈφτασε στην Ελλάδα η «κινέζικη» πνευμονiα – Μεγάλn ανnσυχία στους επιδημιολόγους, τι...

Έφτασε στην Ελλάδα η «κινέζικη» πνευμονiα – Μεγάλn ανnσυχία στους επιδημιολόγους, τι φοβοúνται

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, παραχώρησε δηλώσεις στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου. Μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας παγκοσμίως, που οφείλεται σε ένα μικρόβιο, το μικρόπλασμα της πνευμονίας. Επισήμανε ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα.

Όπως επισήμανε είναι παλιό το μικρόβιο, αλλά φέτος φαίνεται αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατά τον κ. Μαργιοκίνη, παρατηρείται αύξηση της πνευμονίας γιατί τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε λόγω των μέτρων του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ «τα παιδιά που δεν έχουν κολλήσει πέρυσι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία».
Ξεκαθάρισε πως δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από το μικρόβιο ή θάνατοι στα παιδιά. Το μικρόβιο λέγεται του λευκού πνεύμονα ή περιπατητική. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία γιατί κάνει μόνο πυρετό ή σύνδρομο του “λευκού πνεύμονα” γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός καθώς κάνει πνευμονικά οζίδια».

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι υπάρχει αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά» υπογράμμισε.

Τέλος, μιλώντας για τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορωνοϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό».Τα πιο σημαντικά