Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
Ελλάδα«Εφιάλτης» με τα Μερομήνια 2024: Έρχεται χειμώνας με ακραία καιρικά φαινόμενα ...

«Εφιάλτης» με τα Μερομήνια 2024: Έρχεται χειμώνας με ακραία καιρικά φαινόμενα – «Ως τα μέσα του Φεβρουαρίου…»

«Εφιάλτη» προβλέπουν τα Μερομήνια 2024, καθώς έρχεται χειμώνας με ακραία καιρικά φαινόμενα ως τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Τα μερομήνια (ή μεροπώνυμα) είναι ένα παραδοσιακό μέσο πρόβλεψης του καιρού που βασίζεται στην παρατήρηση της συμπεριφοράς και των φαινομένων της φύσης, καθώς και σε ημερήσια παρατηρήσεις των μεταβολών στον ουρανό και στο περιβάλλον.

Αυτό το σύστημα προβλέπει τον καιρό με βάση τις αλλαγές στην θερμοκρασία, τα φαινόμενα του ουρανού, την κίνηση των ζώων και την ανάπτυξη των φυτών, με βάση το χρονικό διάστημα που σχετίζεται με ορισμένες εποχές του χρόνου.

Τα μερομήνια βασίζονται στην παρατήρηση των φυσικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του έτους και συνήθως συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα ή ημερομηνίες στο ημερολόγιο, όπως η αλλαγή της θέσης του ήλιου, η εμφάνιση ή εξαφάνιση ορισμένων αστέρων, ή η συμπεριφορά των ζώων και των φυτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μερομήνια δεν είναι επιστημονική μέθοδος πρόβλεψης του καιρού, και η ακρίβειά τους είναι περιορισμένη. Οι προβλέψεις του καιρού βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα και προηγμένες μεθόδους, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από μετεωρολογικούς φορείς, είναι πολύ πιο αξιόπιστες για την πρόβλεψη του καιρού.

merominia 2024

Η πρόγνωση για τα Μερομήνια 2024

Ο συγγραφέας-λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, που βλέπει τα μερομήνια, προβαίνει σε καιρικές προβλέψεις στην ακόλουθη επιστολή του, την οποία τιτλοδοτεί «Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024». Τα μερομήνια, λοιπόν, για τον Μιχάλη Γεροντή ερμηνεύονται ως εξής:

«Επανερχόμαστε και φέτος στην καιρική πρόβλεψη, μετά από μια καταστρεπτική χρονιά ανομβρίας που μας άφησε ένα τετράμηνο πολύ λίγων βροχών, ως τη χιονιά του Μάρτη 2023 και μετά σχεδόν τίποτα ουσιαστικό σε όψιμες βροχές που αναμέναμε.

Πολύ διαφορετική η φετινή πρόβλεψη για μεγάλο διάστημα ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2024. Τα σημάδια, που για 40 χρόνια παρακολουθώ, έδειξαν άλλα πράγματα. Η σπουδαιότερη παρατήρηση για τη Νότια Ελλάδα κυρίως, ήταν οι άπνοιες για 6 μέρες, μέρα-νύχτα και οι έντονες ζέστες!!!

Ξεκινώ με ένα καύσωνα του τέλους του Αυγούστου ή των αρχών του Σεπτέμβρη, με συννεφιές και σημάδια ανομβρίας.

Ο καιρός συνεχίζει να φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου.

Απότομη αλλαγή καιρού και θερμοκρασίας στα μέσα Οκτωβρίου. Προς τα τέλη Οκτωβρίου πάλι αλλαγή καιρού με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ.

Μερομήνια 2024: Χειμώνας με ακραία καιρικά φαινόμενα – Περιοχές
Ο Νοέμβριος με πολλές αλλαγές και προς το τέλος του βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Νότιο Αιγαίο.

Μετά τις 10 Δεκεμβρίου αρχίζει ως τις 12 Ιανουαρίου χειμώνας με όλα τα φαινόμενα: χιόνια, πολύ κρύο και βροχές, από δυτικά και βορειοδυτικά.

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με δυσκολίες του καιρού καθημερινά, σχεδόν ως τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024.

Μετά αρχίζει μία ολιγοήμερη ανομβρία αλλά με πολύ κρύο, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πλημμύρες σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Η Μεσόγειος φέτος, κυρίως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος δέχονται πολλές βροχές και πλημμύρες, κυρίως το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Ο φετινός χειμώνας είναι για τη Μεσόγειο αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη. Πολλά ακραία φαινόμενα.

Οι Αρχές μας να ξέρουν ότι θα τρέξουν να αποκαταστήσουν ζημιές από ξαφνικές νεροποντές στους χειμάρρους αλλά και στις πόλεις.

Οι πυρκαγιές με τα καμμένα δάση, θα φέρουν ζημιές. Πολλή προσοχή σε όλους, όπου και αν βρίσκονται. Θα “δω” από 26-31 Αυγούστου τους μήνες Φλεβάρη ως Ιούλιο».

Τα πιο σημαντικά