Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΕΕ: Αποφασίζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με τις επόμενες κυρώσεις

ΕΕ: Αποφασίζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με τις επόμενες κυρώσεις

Νέο γύρω κυρώσεων στη Ρωσία σχεδιάζει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν, ως αντίποινα για τη βίαιη εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτή τη φορά ΕΕ και Κομισιόν σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, την εταιρία Sberbank, καθώς και σε άλλες ρωσικές χρηματοπιστωτικές εταιρίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε γερμανική εφημερίδα.

«Εξετάζουμε περαιτέρω τον τραπεζικό τομέα, ειδικά τη Sberbank, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα», είπε η φον ντερ Λάιεν στην Bild am Sonntag όταν ρωτήθηκε για τον επικείμενο έκτο γύρο κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει «αυστηρές κυρώσεις» στη Sberbank και σε έναν άλλο ρωσικό δανειστή, την Alfa Bank, νωρίτερα τον Απρίλιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε επίσης κυρώσεις στη Sberbank και δεσμεύτηκε να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν είχε επιβάλει κυρώσεις στη Sberbank, ούτε στην Gazprombank, που αποτελεί επίσης μεγάλο δανειστή της Ρωσίας, κυρίως επειδή ήταν και οι δικές της διέξοδοι για τις πληρωμές του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται με «έξυπνους μηχανισμούς» για να συμπεριλάβει το πετρέλαιο στις επόμενες κυρώσεις, ανέφερε το Reuters.

Στον πέμπτο γύρο κυρώσεων, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους απαγόρευσης συναλλαγών» σε τέσσερις τράπεζες που αντιπροσώπευαν το 23% του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την ανθρωπιστική βοήθεια με επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ

Η ΕΕ χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία. H συνολική χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ως απάντηση στον πόλεμο ανέρχεται πια σε 143 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του πακέτου στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παγκόσμια εκδήλωση δέσμευσης «Stand Up For Ukraine» την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα χρηματοδότηση θα καλύψει τις πιο πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, στέγη και προστασία, βοήθεια σε μετρητά και υποστήριξη κατά της βίας λόγω φύλου.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «με εκατομμύρια ανθρώπους εν κινήσει ή παγιδευμένους σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες, οι ανάγκες στην Ουκρανία είναι ήδη τεράστιες. Τώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των ανελέητων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως στα ανατολικά. Με αυτά τα πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ, η ΕΕ συνεχίζει να διαθέτει γρήγορα ανθρωπιστική χρηματοδότηση στους εταίρους της προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση σε βοήθεια. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές που έχουν αποκοπεί από την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νερό και ηλεκτρισμό, και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους».

Τα πιο σημαντικά