Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
σκύλοςΈχουν τελικά τα σκυλιά έκτη αίσθηση; Δείτε μερικές από τις "υπερδυνάμεις" που...

Έχουν τελικά τα σκυλιά έκτη αίσθηση; Δείτε μερικές από τις “υπερδυνάμεις” που διαθέτουν!

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά είναι έξυπνα και όμορφα πλάσματα αλλά έχουμε προσέξει τις μοναδικές ικανότητες τους και την μεγάλη αντίληψη που έχουν;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα, όπως  και οι άνθρωποι,  έχουν μια υπέροχη ανεξήγητη διαισθητική δύναμη. Πολλοί οργανισμοί, όπως το Animal Planet και το Psychology Today, καθώς και διάφορα πανεπιστήμια, έχουν διεξάγει έρευνες για το φαινόμενο αυτό.

Βρήκαν ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να  συμβάλλουν στην ιδιαίτερη αυτή ικανότητα των σκυλιών, συμπεριλαμβανομένης και της ενισχυμένης διαίσθησης που έχουν από την φύση τους.

Διαβάστε παρακάτω γιατί τα σκυλιά έχουν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές και τα εκπληκτικά κίνητρα πίσω από το κάθε ένα από αυτά.

Έκτη αίσθηση #1: Ασθένειες και καρκίνοι1

Μερικές φορές τα σκυλιά μπορεί  να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα μέρη του σώματός σας, και αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κάνετε ένα τσεκ άπ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα από την έντονη αίσθηση της όσφρησης, τα σκυλιά μπορούν να ‘προβλέψουν’ μια ποικιλία σωματικών αντιδράσεων.

Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρία σε μελέτη που έκανε, βρήκε ότι τα σκυλιά μύρισαν τον καρκίνο του προστάτη με 90% ακρίβεια. Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μπορούν, μέσω της μυρωδιάς του ιδρώτα ή την αναπνοή ενός ατόμου να ανιχνεύουν υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς.

Τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν χημικές ουσίες γνωστές ως πτητικές οργανικές ενώσεις ή VOCs. Αυτές οι φυσικές ενώσεις υπάρχουν και στις μυρωδιές του σώματος τις οποίες εμείς οι άνθρωποι μυρίζουμε,  αλλά οι σκύλοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να ανιχνεύουν ισχυρές και πιθανώς επικίνδυνες τέτοιες πτητικές οργανικές ενώσεις.

Απλά φανταστείτε αυτό: Τα σκυλιά έχουν από 10,000 έως 100.000 φορές ισχυρότερη την αίσθηση της όσφρησης από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αντιληφθούν μυρωδιές που είναι μέχρι και 100.000 φορές ασθενέστερες από αυτές που μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι. Για να καταλάβετε ακόμη περισσότερο, ένας σκύλος μπορεί να μυρίσει ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού.

Έκτη αίσθηση #2: Εγκυμοσύνη

0006_pregnancy-600x600

Πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει ότι τα σκυλιά τους ξαφνικά γίνονται πιο προσεκτικά και  προστατευτικά όταν αυτές περιμένουν παιδί. Συχνά, αρχίζουν να τις συνοδεύουν σε μέρη και μερικές φορές να μυρίζουν την κοιλιά και να ξεκουράζουν  το κεφάλι τους πάνω της.

Και πάλι, η ικανότητα να ανιχνεύουν αλλαγές στο σώμα, οφείλεται στην ισχυρή όσφρηση τους. Όταν η  γυναίκα είναι έγκυος, η χημεία του σώματός της αλλάζει και επομένως και η ξεχωριστή της μυρωδιά,  αλλάζει. Σε μερικές περιπτώσεις, τα  σκυλιά μπορεί να αισθάνονται ότι απειλούνται ή ότι θα τα απομονώσουν λόγω του νέου μέλους που θα προστεθεί στην οικογένεια.

Για να τα προετοιμάσετε για το μωρό, οι ειδικοί συνιστούν ότι μπορείτε να τους δείξετε ένα ξεχωριστό χώρο που ανήκει προσωπικά σε αυτά και να περάσετε λίγο χρόνο κάθε μέρα εκεί μαζί τους. Η καθιέρωση μιας  ρουτίνας γεμάτη αγάπη, που θα συνεχιστεί και μετά την γέννηση του μωρού, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Έκτη αίσθηση #3: Φυσικές καταστροφές

0005_storms-600x600

Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες σκύλοι, αλλά και άλλα ζώα, ήταν σε θέση να ‘προβλέψουν’ σεισμούς. Όπως και οι γάτες  μερικές φορές, τα σκυλιά μπορούν να καταλαβαίνουν τον σεισμό μέρες πριν, και να δείχνουν ανήσυχα. Τρέμουν και δείχνουν φοβισμένα. Όμως, αντίθετα με τις γάτες, που στο σεισμό τρέχουν μακριά να σωθούν, τα σκυλιά δείχνουν μια προστατευτική συμπεριφορά και δεν απομακρύνονται από τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Το 1975, η πόλη  Haichengin στην Κίνα, εκκενώθηκε μαζικά μερικές ημέρες πριν από έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,3. Οι υπάλληλοι είχαν παρατηρήσει την ολοένα και πιο περίεργη συμπεριφορά των ζώων,  λίγο πριν αυτοί προειδοποιήσουν τους κατοίκους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν συχνότητες  που είναι διπλάσιες σε δύναμη από αυτές που μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι. Μπορούν επίσης να αναγνωρίζουν ήχους που, σε αυτά,  είναι τέσσερις φορές περισσότερο ευδιάκριτοι, από ότι είναι στους  ανθρώπους.

Μπορούν με ακρίβεια να μας προειδοποιούν για φυσικές καταστροφές, γιατί αντιλαμβάνονται  αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση,στην παραμόρφωση του εδάφους και της βαρύτητας.

Έκτη αίσθηση #4: Ανθρώπινη γενναιοδωρία

0004_generosity-600x600

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα σκυλιά έχουν μεγάλη παρατηρητικότητα. Για αυτό και ξέρουν να προσέχουν πως ο ιδιοκτήτης τους φέρεται στους άλλους ανθρώπους.

Το πανεπιστήμιο του Μιλάνου πραγματοποίησε ένα πείραμα συμπεριφοράς όπου μια ομάδα ηθοποιών μοιράζονται την τροφή τους με έναν άστεγο και μια άλλη ομάδα λέει επιθετικά στον άνθρωπο να φύγει. Στην συνέχεια οι δυο ομάδες κάλεσαν τα σκυλιά ταυτοχρόνως. Σχεδόν όλοι οι σκύλοι ανταποκρίθηκαν στους ‘γενναιόδωρους’  ηθοποιούς και δεν πλησίασαν την άλλη ομάδα.

Τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν την καλοσύνη μέσα από τον τόνο της φωνής και την στάση του σώματος. Καταλαβαίνουν ποιος είναι  δίκαιος και ευγενικός.

Έτσι, τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στο σωστό και το λάθος.

Λόγω της ισχυρής ηθικής πυξίδας τους, τα σκυλιά περιμένουν δικαιοσύνη, έτσι μπορεί να αντιδράσουν εάν δεν συμπεριφέρεστε ανάλογα. Σίγουρα θα σας δείξουν πότε είναι απογοητευμένα από κάποια εγωιστική συμπεριφορά σας.

Έκτη αίσθηση #5: Έχθρα ανάμεσα σε ανθρώπους

0003_animosity-600x600

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε δεν συμπαθούμε άλλους ανθρώπους  από την στάση του σώματός μας και συμπεραίνουν τα αισθήματα μας για τους άλλους. Συχνά είναι προστατευτικά προς εμάς και εχθρικά προς τους άλλους, αν καταλάβουν ότι μας απειλούν.

Όταν αισθανόμαστε ή δείχνουμε συναισθήματα, ντοπαμίνη και  σεροτονίνη  απελευθερώνεται μέσα στο σώμα μας. Η χημική αντίδραση αυτών των χημικών μας προκαλεί αισθήματα χαράς και ευτυχίας. Ομοίως, χημικές ουσίες απελευθερώνονται στο σώμα μας όταν αισθανόμαστε μίσος, απέχθεια ή θυμό.

Όπως συμβαίνει και με τις ασθένειες, τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύουν και τις αλλαγές των συναισθημάτων. Εάν παρατηρήσατε  αλλαγές στην  συμπεριφορά του σκύλου σας,αυτές θα μπορούσαν να συνδέονται με τις δικές σας αντιδράσεις.

Έκτη αίσθηση #6: Κρίση Διαβήτη

0002_diabetes-600x600

Σήμερα όλο και περισσότερα σκυλιά εκπαιδεύονται να αναγνωρίσουν και να διαγνώσουν θανατηφόρα περιστατικά υγείας. Μια από τις γνωστότερες ικανότητές τους είναι να αναγνωρίζουν τον διαβήτη τύπου 1, όταν η γλυκόζη στο αίμα πέφτει πολύ χαμηλά. Κάποιοι διαβητικοί μπορεί να μην παρακολουθούν τα σημάδια ή μερικές φορές δεν τρώνε καλά ή κατά λάθος παίρνουν περισσότερη ινσουλίνη.

Ένας ‘σκύλος συναγερμού  διαβήτη’, αναγνωρίζει την  αλλαγή  μυρωδιάς που συμβαίνει  στο σώμα από την πτώση του επιπέδου της ζάχαρης στο αίμα. Η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs εκπαιδεύει σκύλους να γλύφουν, σπρώχνουν και να κοιτάζουν επίμονα τους ασθενείς που παθαίνουν υπογλυκαιμία.

Έκτη αίσθηση #7: Κατάθλιψη

0001_depression-600x600

Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά προσφέρουν γαλήνη σε περιόδους θλίψης ή μόνιμης ταλαιπωρίας. Μερικές φορές, σας παρακολουθούν από την άκρη του δωματίου και μετά από λίγο έρχονται και κάθονται ή ξαπλώνουν κοντά σας. Μερικά σκυλιά προσπαθούν να γλύψουν τα δάκρυα των ανθρώπων τους.

Ερευνητές από το London University, παρατήρησαν πως τα σκυλιά ήταν περισσότερο διατεθειμένα να πλησιάσουν έναν άνθρωπο που έκλαιγε , παρά κάποιον που απλά μιλούσε ή σιγοτραγουδούσε. Τα σκυλιά ανταποκρίθηκαν στην θλίψη με μια υποτακτική συμπεριφορά.

Το γεγονός ότι μπορούσαν να διακρίνουν το κλάμα από το τραγούδι, απέδειξε ότι η λύπη έχει μεγαλύτερη συναισθηματικά βαρύτητα και σημασία για τα σκυλιά. Αν και δεν υπάρχει η δυνατή επιστήμη που να μας λέει ότι τα σκυλιά αισθάνονται εμπάθεια, σίγουρα πιστεύουμε πως η ικανότητά τους να διακρίνουν μεταξύ των συναισθημάτων αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται την θλίψη.

Έκτη αίσθηση #8: Γέννα

0000_labor-600x600

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ο σκύλος τους συμπεριφέρεται διαφορετικά και με περισσότερη ανησυχία κατά την γέννα. Μελέτες έδειξαν ότι οποιαδήποτε μετάβαση του σώματος από την φυσική κατάσταση σε μια άλλη, όπως η γέννα, διαφοροποιεί τις μυρωδιές του σώματος.

Όταν ο σκύλος μας συναντά άλλον σκύλο ή άνθρωπο για πρώτη φορά, πάει αμέσως να μυρίσει εκεί που υπάρχουν οι ιδρωτοποιοί αδένες, περιφέρεια και μασχάλες,  που εκκρίνουν τις φερομόνες. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις φερομόνες σαν ‘οδηγό’ σχετικά με την διάθεση και τα συναισθήματα κάποιου.

Τα σκυλιά μυρίζουν τις γυναίκες που είναι σε έμμηνη ρύση επειδή οι φερομόνες που εκπέμπονται κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος,  είναι ισχυρότερες από τον άλλο χρόνο.

Τι σας έκανε περισσότερη έκπληξη;

Τα πιο σημαντικά