«Εάν δεν υπήρχε το εγκαταλελειμμένο κτήριο τα παιδιά θα ζούσαν» λέει ο πατέρας του 17χρονου που χάθηκε στο σεισμό της Σάμου

2 Νοεμβρίου, 2020 3:14 ΜΜ
More videos

Ο πατέρας του Άρη Κομνηνού που έχασε τη ζωή του από τον σεισμό στη Σάμο αναφέρθηκε σήμερα στην τραγική απώλεια του παιδιού του, αλλά και της φίλης του, Κλαίρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Κομνηνός ανέφερε πως το κτίριο το οποίο έπεσε πάνω στα δύο άτυχα παιδιά ήταν εγκαταλελειμμένο εδώ και 30 χρόνια, τονίζοντας πως αν είχε γίνει κάτι γι’ αυτό, τα παιδιά θα είχαν γλιτώσει.

«Εάν δεν υπήρχε το κτίριο, τα παιδιά θα ήταν σήμερα ζωντανά. Ήταν υπόθεση 5 δευτερολέπτων. Εάν ο σεισμός είχε διάρκεια 20 δευτερόλεπτα, όπως έχουν πει οι ειδικοί, όλο το κακό έγινε στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα. Δεν δόθηκε καν το δικαίωμα στα παιδιά να παλέψουν, να τρέξουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κομνηνός, που εξήγησε πως το συγκεκριμένο δρομάκι το χρησιμοποιούσαν πάρα πολλά παιδιά κόβοντας δρόμο για το σχολείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε μέρα από το σημείο περνούν γύρω στα 400 άτομα.

Αλέξης Κομνηνός: Ηξερα ότι κάτι κακό έγινε γιατί δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου

Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε αντιλήφθηκε ότι κάτι κακό είχε συμβεί στον γιο του, ο κ. Κομνηνός απάντησε ότι «επειδή ήξερα τον γιο μου και πώς συμπεριφέρεται στις καταστάσεις αυτές, κατάλαβα ότι κάτι τραγικό είχε συμβεί μετά από 20 λεπτά γιατί ο Άρης ήταν παιδί που επικοινωνούσε μαζί μου για πλάκα. Θα έκανε κάθε προσπάθεια για να έρθει να με βρει».

Μιλώντας νωρίτερα στο Mega, τόνισε πως πλέον είναι για τον ίδιο «στόχος ζωής» να κατεδαφιστούν όλα αυτά τα κτίρια.

«Ξεκίνησα έναν αγώνα για την κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Αυτή η μάστιγα πρέπει να σταματήσει. Χάθηκαν τσάμπα δύο ανθρώπινες ζωές για πέντε δευτερόλεπτα. Γιατί κάποιοι παράτησαν το σπίτι τους και δεν το έλεγξαν, γιατί κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», τόνισε ο πατέρας του άτυχου παιδιού.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία του αληθινού Σρεκ. Μιλούσε 5 γλώσσες και ήταν ο ομορφότερος έφηβος της γειτονιάς. Η ασθένεια που τον παραμόρφωσε …
Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το σημείο, του ανέφερε πως «είναι υποχρέωση στη μνήμη των παιδιών αυτών να τακτοποιήσουν τα πρόβλημα αυτό που έχουν κληρονομήσει».

Άστεγες και σε σκηνές πάνω από 400 οικογένειες

Κατεστραμένα τα περισσότερα κατοικήσιμα σπίτια που έχουν ελέγχει και χαρακτηριστεί προσωρινά ακατοίκητα από τα αρμόδια κλιμάκια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες από 400 οικογένειες σε όλη την Σάμο, έχουν μείνει άστεγες και πρέπει να βρουν μόνιμο κατάλυμα, ώστε να φύγουν από σκηνές και να εγκατασταθούν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε κατοικίες που άντεξαν τον σεισμό.

Πρέπει άμεσα να γκρεμίστουν δίχως να περάσουν δεύτερη επιτροπή μηχανικών αναφέρουν οι μηχανικοί καθώς υπάρχει κίνδυνος σε μετασεισμό να καταρρεύσουν και να κινδυνεύσουν ζωές.

Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν γίνει στα χωριά Κονταίικα, στο Άνω Βαθύ, στο παραλιακό μέτωπο Καρλοβασίου και Βαθέως.

Έκκληση από την τοπική αυτοδιοίκηση να γίνουν οι κατεδαφίσεις με συνοπτικές διαδικασίες και να μην κολλήσουν στην γραφειοκρατία από το υπουργείο υποδομών.